16 octombrie 2021

Episcopii catolici din România se reunesc în sesiunea plenară a Conferinţei Episcopilor pentru prima dată de la începutul pandemiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 20-22 septembrie 2021, Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti este gazda sesiunii plenare a Conferinţei Episcopilor din România (CER), ce se desfăşoară la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni. Aproape toţi episcopii catolici de ambele rituri (romano-catolic şi greco-catolic) din România vor participa, în condiţii de siguranţă sanitară, la lucrările sesiunii prezidate de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Preşedintele CER.

Este prima sesiune plenară a CER de la declanşarea pandemiei în care episcopii se întâlnesc în persoană. Ultima sesiune plenară a CER pe teritoriul Arhidiecezei de Bucureşti a avut loc la Ciofliceni, între 10-12 aprilie 2019, iar ultima sesiune în format fizic a avut loc la Baia Mare între 25-27 septembrie 2019.

Lucrările sesiunii vor avea în centru Sinodul Episcopilor cu tema sinodalităţii, ce se va desfăşura la Roma în octombrie 2023, cu participarea episcopilor din întreaga lume catolică. Prima etapă a drumului sinodal este ascultarea şi consultarea Bisericilor locale, etapă care va începe în octombrie 2021 şi se va încheia în aprilie 2022. Situaţiile concrete care ţin de viaţa Bisericii Catolice în România reprezintă un alt punct important din agenda sesiunii CER.

În prima zi a lucrărilor, episcopii se vor bucura de prezenţa Arhiepiscopului Giampietro Dal Toso, Preşedinte al Operelor Misionare Pontificale, care va vorbi despre importanţa dimensiunii misionare a Bisericii şi despre cooperarea Operelor Misionare Pontificale cu structurile Bisericii locale. Invitatul special din ultima zi a sesiunii CER este Patriarhul Bisericii Greco-Catolice Melchite, Youssef Absi, care va prezenta situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu.

Programul include o Sfântă Liturghie solemnă publică în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, marţi, 21 septembrie, ora 18.30, care va fi prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Preşedintele CER, alături de episcopii participanţi la sesiunea plenară a CER.

Conferinţa Episcopilor din România se întruneşte de două ori pe an şi îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.