5 iulie 2022

Episcopul Iuliu Hossu proclama: „De acum o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu şi credinţa poporului Său”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Într-o înregistrare audio de la începutul anului 1970, cel dintâi Cardinal al neamului românesc, Arhiereul greco-catolic Iuliu Hossu, repeta cuvintele prin care vestise românilor Marea Unire, la 1 Decembrie 1918, în faţa mulţimilor adunate la Adunarea Naţională convocată de către Marele Sfat al Naţiunii Române la Alba Iulia.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=9qrHz1_VWbg&t=1s

*** Acum, la 1 decembrie 2021, Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla rosteşte din nou, la Alba Iulia, aceleaşi memorabile cuvinte şi dă citire „Rezoluţiunii Adunării Naţionale” de la 1918, la invitaţia Primăriei Alba Iulia, în cadrul programului oficial cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Citirea Rezoluţiunii Unirii de către urmaşul pe Tronul arhieresc al Vestitorului Unirii este un moment simbolic de actualizare a memoriei şi celebrare a „biruinţei dreptăţii”, în urmă cu 103 ani, când Episcopul Iuliu Hossu proclama: „De acum o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu şi credinţa poporului Său”.

*** La ceasul istoric din 1 Decembrie 1918, pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, tânărul, atunci, Episcop de Gherla, personalitate marcantă a timpului său, acum Fericit episcop martir greco-catolic, a fost desemnat să proclame:

„Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dînşii cu România (…). (http://centenarulromaniei.ro/rezolutia-adunarii…/)”.

Cuvintele rostite atunci, Episcopul de Gherla, şi apoi de Cluj-Gherla, le-a purtat întreaga viaţă în sufletul său şi le-a rostit din nou, închis fiind, în ultimul an al vieţii.

Vocea Cardinalului (la acea dată) Iuliu Hossu reamintindu-şi momentul citirii Rezoluţiunii a fost înregistrată la începutul anului 1970, lângă Bucureşti, unde se afla în domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Căldăruşani.

Alături de înregistrarea vocii Cardinalului Iuliu Hossu, un semn de reamintire al momentului istoric al Marii Uniri sunt şi singurele 5 fotografii de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, între care şi imaginea în care, de la tribuna oficială, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu citeşte Rezoluţia Unirii, au fost realizate de fotograful Samuilă Mîrza, care le-a aşezat apoi în câteva albume pe care le-a oferit personalităţilor vremii.Cu preţuire, unul dintre aceste albume este păstrat la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, fiind primit de către Episcopul eparh, PS Florentin Crihălmeanu, de la fiica marelui savant Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj. Este albumul ce a fost dedicat şi dăruit Vestitorului Unirii, Episcopul Iuliu Hossu, care însă, fiind închis pentru credinţă sub regimul comunist, l-a încredinţat d-lui Borza. Stă scris pe coperta acestui album: „Alba-Iulia, în 1 Decembrie 1918. P.S.S. Dr. Iuliu HOSSU Episcopul Gherlei, în semn de recunoştinţă şi devotament. Emanuil S. Mîrza”.