26 iulie 2021

EQUILIBRUM – Ateliere de artă şi terapie cu jocul în nisip în sprijinul echilibrului emoţional

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ne face o deosebită plăcere să anunţăm debutul proiectului EQUILIBRUM prin care Asociaţia K’ARTE îşi propune, în următoarele luni, să implementeze un model combinat de ateliere de artă şi terapie cu jocul in nisip in vederea reducerii anxietăţii la copiii cu un nivel ridicat de anxietate. Proiectul este sprijinit de Fundaţia Pentru Comunitate şi MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor.

30 de copii cu vârste cuprinse între 9-13 ani, vor beneficia gratuit de două şedinţe de consiliere individuală, 10 ateliere de artă şi 12 ateliere sandplay. De asemenea, o serie de ateliere de psiho-educaţie vor fi adresate părinţilor cuprinşi în program in vederea familiarizării acestora cu mecanismele anxietăţii la copii. Activităţile, coordonate de o echipă mixtă (artist şi psihologi/terapeuţi cu experienţă în munca cu copiii) se vor desfăşura exclusiv online. Kitul Equilibrum (tavă, nisip kinetic, materiale artă) va fi oferit tuturor beneficiarilor proiectului.

Context
De aproape un an de zile elevii se întreabă cum arată şi care e viitorul lor, părinţii cum să se împartă între muncă şi nevoia de a fi prezenţi în acelaşi timp în viaţa familială, profesorii cum să se adapteze la atâtea schimbări şi cum să-şi continue misiunea de a educa la distanţă. Anxietatea, tensiunea, lipsa controlului, readaptarea la situaţii ce se pot schimba de la o săptămână la alta, toate fac parte dintr-un status quo deja specific unei perioade instalate: pandemia.

Studiile din ultimul deceniu au relevat faptul că tulburările de anxietate sunt printre cele mai prevalente psihopatologii în rândul copiilor şi adolescenţilor. Aproximativ unul din zece copii îndeplinesc criteriile pentru ceea ce numim tulburare de anxietate. În ultimul an, datorită pandemiei şi cerinţelor educaţionale online, această situaţie s-a agravat.

Prin proiectul de faţă dorim reducerea anxietăţii la copii prin intermediul terapiei prin jocul de nisip care face parte din grupa abordărilor psihologice de profunzime. În „spaţiul liber şi protejat” al relaţiei terapeutice şi al cutiei cu nisip, jocul creator şi totodată profund simbolic conduce la elaborarea unei imagini compuse din nisip, apă şi miniaturi. Copilul se joaca pe sine în cutia cu nisip, unde pune în dialog lumea interioară cu lumea exterioara, dând astfel ocazia potenţialului natural de restructurare, vindecare şi dezvoltare sa se manifeste. Prin punerea la dispoziţia fiecărui copil din proiect, a unui kit de nisip asigurăm posibilitatea unei terapii pe termen lung, întrucât le facilităm experimentarea trăirilor cu ajutorul tehnicii sandplay ori de de câte ori vor simţi o creştere a tensiunilor interioare.

Având în vedere contextul creat de pandemia COVID 19 care face dificila anticiparea evoluţiei pandemiei precum şi a perioadei în care interacţiunile sociale fizice ar putea avea loc în condiţii de siguranţă, ne propunem ca toate activităţile cuprinse în cadrul proiectului sa se desfăşoare exclusiv online, pe platforma Zoom.

Ce ne propunem
Cei 30 de copii cuprinşi în program vor avea scoruri mai scăzute ale anxietăţii, îşi vor îmbunătăţi relaţiile sociale şi se vor integra mai bine în colectivul şcolar. Totodată, aceştia îşi vor identifica abilităţile de care dispun şi vor fi conştienţi de atuurile lor. Creşterea stimei de sine a beneficiarilor proiectului, prin deblocarea potenţialului creativ a resurselor individuale şi crearea spaţiului de manifestare prin joc este un alt obiectiv. Prin kitul Equilibrum pus la dispoziţia beneficiarilor proiectului, aceştia vor avea posibilitatea să experimenteze trăiri cu ajutorul tehnicii sandplay ori de câte ori simt o creştere a tensiunilor interioare. Nu în ultimul rând, părinţii copiilor cuprinşi în program vor fi familiarizaţi cu mecanismele anxietăţii la copii, cu tehnicile/metodele cele mai eficiente de susţinere/intervenţie utilizate de terapeuţi/consilieri în şedinţele de grup.

Despre noi
În ultimii ani Asociata K’ARTE a activat în judeţul Mureş prin organizarea unui număr semnificativ de evenimente de film, artă contemporană, performance, teatru, acţiuni civice, etc. Fie că vorbim de Noaptea Albă a Galeriilor la Tg Mureş, de Pădurea Rotundă, expoziţiile din galeria de artă Camera K’ARTE sau evenimente de film european desfăşurate la Tg Mureş, Asociaţia K’ARTE a inovat constant, în ultimii 10 ani, scena culturală locală.

Proiectul este sprijinit de Fundaţia Pentru Comunitate şi MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor. Partener: Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Mureş.

Înscrieri
În perioada 1 – 25 martie 2021 elevii (sau părinţii acestora) care vor dori sa participe şi să beneficieze de activităţile proiectului vor accesa formularul de înscriere în proiect urmând ca echipa de proiect să îi contacteze în vederea screeningului. În baza rezultatelor indicate de etapa de screening, un număr de 30 de elevi cu scoruri ridicate de anxietate vor fi cuprinşi în proiect.

Pentru mai multe detalii puteţi contacta coordonatorul proiectului, Moldovan Loredana – contact@k-arte.ro

FORMULARUL DE ÎNSCRIERE poate fi completat pe siteul Asociaţiei K’ARTE – www.k-arte.ro – https://docs.google.com/forms/d/1wT7c3r79VifZlFQmFcsJLuEOl7pNjrue0zWzsGNbTns/