Publicat: 11 Iulie, 2020 - 13:15
Share
Situl Patrimoniului Mondial UNESCO se transformă în moschee

Guvernul turc a anunțat că faimoasa atracție turistică din Istanbul va fi transformată într-o moschee, invocând o decizie a instanței.

Curtea turcă a decis vineri că decretul din 1934 a transformat catedrala antică bizantină din Istanbul, Hagia Sophia, într-un muzeu, nu era legal.

 

Imediat după hotărâre, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat o copie a unui decret pe Twitter și a semnat un decret prin care se deschide Hagia Sophia ca moschee.

Datând din secolul 6, Hagia Sophia este unul dintre cele mai vizitate situri culturale din Turcia, precum și un patrimoniu mondial UNESCO.

UNESCO și-a exprimat îngrijorarea pentru viziunea lui Erdogan pentru structura istorică, remarcând într-o declarație de vineri că clădirea are o „valoare simbolică și universală puternică”. Acesta a solicitat Turciei să „se angajeze în dialog” înainte de a lua măsuri care ar putea avea impact asupra valorii sale universale.

Chiar înainte de emiterea decretului său, planul președintelui turc a fost condamnat de conducătorii bisericilor ortodoxe ruse și grecești, care au avertizat că va fi privit ca un afront pentru creștini și va crea o fractură între Est și Vest. Washingtonul a cerut, de asemenea, Turciei să mențină Hagia Sophia ca muzeu.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a încercat să efectueze un anumit control al pagubelor, susținând că deschiderea Hagia Sophia pentru închinare nu va împiedica turiștii locali sau străini să viziteze situl iconic și că pierderea structurii ca sit de patrimoniu mondial ”nu este în discuție.”

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: