5 februarie 2023

Erdogan, critic la adresa publicației The Economist pentru raportul său în care se referă la Turcia cu apelativul de „dictatură”

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat săptămânalul The Economist pentru că a susținut că Turcia se îndreaptă către o dictatură sub conducerea sa. Erdogan a criticat o publicație britanică pentru că vorbește despre soarta altei țări.
Pe coperta celui mai recent număr al The Economist apare un steag turcesc roșu, cu o stea și o semilună albă, cu semiluna incluzând silueta feței lui Erdogan și un titlu care scrie „Dictatura iminentă a Turciei: un raport special asupra imperiului lui Erdogan”.
Raportul susține că Turcia este în pragul dezastrului sub „președintele său din ce în ce mai dezechilibrat” și că comportamentul lui Erdogan la apropierea alegerilor „ar putea împinge ceea ce este astăzi o democrație profund viciată în pragul dictaturii”.
Problema aceasta a fost abordată și de alte materiale de presă după ce Erdoğan a propus la începutul acestei săptămâni să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare programate pentru 14 mai, în iunie.
Erdogan, care a vorbit cu reporterii după rugăciunile de vineri la Istanbul, a declarat: „O revistă britanică determină soarta Turciei? Națiunea mea este cea care decide. Ceea ce spune națiunea mea se întâmplă în Turcia.”
Printr-un referendum îndoielnic din aprilie 2017, Turcia a trecut de la un sistem parlamentar de guvernare la un sistem prezidențial executiv care i-a conferit președintelui Erdoğan și Partidului său de guvernământ al Justiției și Dezvoltării (AKP) eliminarea controalelor și echilibrului constituțional, ceea ce duce la slăbirea în continuare a democrației turcești. Politologii numesc sistemul „regula unui singur om”.
Cel mai mare bloc de opoziție din Turcia, „Tabelul celor șase”, care se referă la liderii principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), Partidul İYİ (Bun), Partidul Fericirii (SP), Partidul Viitorului (GP), Partidul Democrat (DP) și Partidul Democrație și Progres (DEVA) au promis că vor introduce un „sistem parlamentar consolidat” în cazul în care îl răstoarnă pe președintele Erdogan la alegerile din 2023.
A consemnat Ciprian Pop
foto: wikipedia.com