1 iulie 2022

Erdogan: „pacea, în Siria depinde de relațiile turco-ruse”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Erdogan a lăudat ceea ce el numește „demersurile comune” ale Rusiei și Turciei pentru rezolvarea problemei siriene

Pașii comuni ai Rusiei și Turciei în Siria sunt de o mare importanță, pacea în această regiune depinde de relațiile dintre cele două țări, a declarat președintele turc Tayyip Erdogan .
„Pacea în această regiune depinde de relațiile turco-ruse”, a spus el la întâlnirea de astăzi cu președintele rus Vladimir Putin.
Potrivit acestuia, demersurile comune ale Rusiei și Turciei asupra problemei siriene „sunt de o mare importanță”.

Erdogan a spus anterior că Turcia ar dori ca Statele Unite să-și retragă trupele din Siria și Irak, la fel ca înainte în Afganistan. El a susținut că Turcia „este prezentă în Siria cu scopul de a reconstrui țara”… și, de asemenea, și-a exprimat speranța că Statele Unite, Rusia, Irak și Turcia pot lucra împreună pentru a realiza pacea și stabilitatea în Siria și Irak.

Erdogan a numit negocierile cu Putin productive
Președintele turc Erdogan a considerat că discuțiile cu Putin la Soci au fost productive

„După ce am purtat negocieri productive cu colegul meu Putin, am plecat de la Soci”, a scris liderul turc pe contul său de Telgram.
Anterior, la randul sau, Putin a numit întâlnirea, care a durat mai mult de trei ore, „utilă și semnificativă”.
Discuțiile dintre cei doi președinți au avut loc la reședința de la Sochi a liderului rus.
Aceasta a fost prima întâlnire față în față a lui Vladimir Putin de când a intrat în autoizolare.

În 2019, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a efectuat vizite de lucru în Rusia în ianuarie , februarie , aprilie , august și octombrie.
În timpul întâlnirii lor din august, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au deschis spectacolul aerospațial MAKS-2019 la Jukovski, lângă Moscova și apoi au urmărit programul de zbor. La Jukovski au avut loc și discuții la summit .
Înainte de începerea conversației, șefii celor două state au avut o teleconferință cu echipajul Stației Spațiale Internaționale.

Vladimir Putin l-a primit pe Președintele turc Recep Tayyip Erdogan la reședința Bocharov Ruchei din Sochi. În cadrul reuniunii, a fost discutată situația din Republica Arabă Siriană, în special aspectele legate de normalizarea situației din nord-estul țării, combaterea grupărilor teroriste internaționale și avansarea procesului de soluționare politică. În urma consultărilor care au durat câteva ore, președinții au adoptat un memorandum de înțelegere între Rusia și Turcia.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut o vizită de lucru în Turcia în septembrie. La Ankara, Putin a participat la cea de-a cincea reuniune trilaterală a șefilor de stat – garanți ai procesului de la Astana pentru promovarea unei stabilitati siriene. De asemenea, a avut loc o întâlnire bilaterală între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

În 2020, în ciuda pandemiei, liderii Rusiei și ai Turciei s-au întâlnit personal de trei ori (la 8 ianuarie, la Istanbul, la ceremonia punerii în funcțiune a gazoductului Turkish Stream, la 19 ianuarie, la Berlin, la Conferința internațională privind Libia și la 5 martie, în timpul vizitei lui Erdogan în Federația Rusă) și o dată într-un format la distanță ( la 1 iulie în cadrul summitului Rusiei, Iranului și Turciei asupra stabilitatii siriene, prin videoconferință).

La 10 martie 2021, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au participat la formatul de videoconferință la ceremonia de începere a construcției celei de-a treia unități de putere a centralei nucleare Akkuyu.
Liderii Rusiei și Turciei au vorbit, de asemenea, la telefon de mai multe ori.

Se desfășoară un dialog activ si intre miniștrii de externe externe din cele două țări.

În 2020, Serghei Lavrov a avut șase întâlniri personale cu Mevlut Cavusoglu (8 ianuarie, la Istanbul, 13 ianuarie, în timpul discuțiilor inter-libiene de la Moscova, 19 ianuarie, la Berlin, 15 februarie, la Conferința de securitate din München, 5 martie, la Moscova și 29 decembrie, în Sochi, în timpul celei de-a opta întâlniri a Grupului comun de planificare strategică ruso-turc).

La 10 martie 2021, Serghei Lavrov și Mevlut Cavusoglu au purtat discuții la Doha ca parte a unei reuniuni trilaterale a miniștrilor de externe ai Rusiei, Turciei și Qatarului.
La 30 iunie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită de lucru la Antalya.

Turcia este unul dintre principalii parteneri economici ai Rusiei. La sfârșitul anului 2020, volumul comerțului exterior dintre Rusia și Turcia se ridica la 20,841 miliarde USD (în 2019 – 26,127 miliarde USD), inclusiv exporturile rusești – 15,731 miliarde USD și importurile – 5,11 miliarde USD.
La sfârșitul primei jumătăți a anului 2021, comerțul reciproc se ridica la 14.225 miliarde USD (pentru aceeași perioadă din 2020 – 9,9 miliarde USD), inclusiv exporturile rusești – 11,15 miliarde USD și importurile – 3,075 miliarde USD.

Structura exporturilor rusești este în mod tradițional dominată de produse minerale, metale și produse metalice, produse alimentare și materii prime agricole, în timp ce structura importurilor este dominată de produse alimentare și materii prime agricole, mașini, echipamente și vehicule, textile și încălțăminte.

Turcia ocupă unul dintre locurile de frunte în ceea ce privește achizițiile de gaze naturale rusești . În 2020, Gazprom a furnizat Turciei 16,4 miliarde de metri cubi de gaz.
În prezent, Rusia și Turcia sunt conectate direct prin conductele de gaz Blue Stream și Turkish Stream.

Redactor Pop Ciprian-Dorel