15 august 2022

Ervin Molnar: Asistenţa medicală de specialitate oferită refugiaţilor din Ucraina, o prioritate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asistenţa medicală de specialitate oferită refugiaţilor din Ucraina, o prioritate a Guvernului Nicolae Ciucă

Conducerea Guvernului Nicolae Ciucă a făcut toate demersurile necesare pentru ca refugiaţii din Ucraina să beneficieze de asistenţa medicală de specialitate de care au nevoie. Această procedură nu a fost una simplă, deoarece prezenţa ucrainienilor în România a implicat abordarea unor noi cazuistici, raportată la fiecare situaţie în parte.

Pentru a face faţă cu succes noilor elemente presupuse de prezenţa refugiaţilor cu probleme medicale în unităţile noastre spitaliceşti, s-a decis evaluarea acestora în momentul în care ajung realmente în centrele organizate de inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi autorităţile locale. În acest fel, se pot identifica cu celeritate persoanele, îndeosebi copiii, în cazurile în care prezintă boli transmisibile.

Premierul liberal Nicolae Ciucă a dat asigurări ferme populaţiei, conform cărora, până acum, sistemul nostru de sănătate nu s-a confruntat cu probleme deosebite, în ceea ce priveşte anumite afecţiuni care i-ar putea pune în pericol pe români, specific în ceea ce priveşte apariţia unor cazuri de poliomielită sau de difterie pe teritoriul României.

În Ucraina, datorită acoperirii vaccinale reduse, exista acest pericol şi au existat probabil şi cazuri de infecţie, care nu ştim în ce măsură au fost evidenţiate de autorităţile ucrainene. Nu este însă niciun risc pentru români, deoarece autorităţile de sănătate publică colaborează exemplar cu inspectoratele judeţe pentru situaţii de urgenţă, astfel încât să putem evalua şi trata din faza incipientă orice caz suspect legat de aceste boli transmisibile.

Nu în ultimul rând, responsabilii guvernamentali au luat în calcul şi gradul foarte scăzut de vaccinare în general, nu numai legat de COVID-19, din Ucraina. În aceste condiţii, vaccinarea sau oferirea posibilităţii de vaccinare este parte a ajutorului umanitar extraordinar oferit de România Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, nu doar pentru vaccinurile COVID, ci şi pentru celelalte vaccinuri care sunt incluse în calendarul românesc de vaccinare.

De asemenea, există o amplă campanie de informare a refugiaţilor, cărora li se oferă posibilitatea de a-şi vaccina copiii, dar această operaţiune se face în colaborare cu părinţii care doresc să îşi vaccineze copiii, nu împotriva dorinţelor lor.

În concluzie, românii nu au de ce să se teamă că ar putea fi îmbolnăviţi de către refugiaţii din Ucraina, impactul asupra sistemului de sănătate al prezenţei cetăţenilor ucraineni pe teritoriul României nefiind în măsură să creeze dificultăţi.

Deputat PNL Mureş,
ERVIN MOLNAR

Sursa foto: Facebook Ervin Molnar