13 august 2022

Ervin Molnar: Reprezentanţii HoReCa, sprijiniţi concret de către stat pentru a-şi recupera pierderile suferite în pandemie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul Nicolae Ciucă a luat deja primele măsuri pentru revitalizarea activităţii HoReCa, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului virând suma de peste 1,13 de miliarde de lei către Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exporturilor (AIMMAIPE). Aceste fonduri vor fi utilizate pentru achitarea celei de-a doua tranşe, în procent de 53,13%, aferente schemei de ajutor de stat HoReCa.

Banii respectivi se adaugă plăţilor deja efectuate până la finele anului trecut, în procent de 46,87%, respectiv 999.926.000 lei, ce au fost distribuite beneficiarilor contractaţi. După ce sumele vor ajunge în posesia băncilor partenere din proiect, acestea vor efectua plăţile către cei 8.294 de beneficiari, în baza acordurilor de plată din aplicaţia informatică IMM-Recover.

Aşa după cum s-a angajat ministrul liberal al Antreprenoriatului şi Turismului, până la sfârşitul acestei luni absolut toţi beneficiarii schemei HoReCa vor putea folosi banii alocaţi de către Guvern, care reprezintă o despăgubire echitabilă în vederea acoperirii activităţii afectate de restricţiile impuse de pandemie.
În plus, deoarece agenţii economici din turism au semnalat că au întâmpinat dificultăţi şi în ultima perioadă din cauza măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului, reprezentanţii Executivului analizează posibilitatea reluării programului de susţinere a operatorilor din turism în a doua jumătate a acestui an. Se intenţionează astfel ca statul să reuşească un decont total al pierderilor suferite în ultimii doi ani de către industria HoReCa în valoare de 20%.

Reamintesc că Schema de sprijin HoReCa a fost lansată anul trecut de guvernul PNL, în scopul despăgubirii întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19.

Ajutorul s-a acordat sub forma unor granturi în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri obţinută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 şi cea aferentă anului 2020, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică.

Deputat PNL Mureş,
ERVIN MOLNAR

Comunicat de presă – deputat PNL Ervin Molnar