27 mai 2022

Ervin Molnar solicită predictibilitate în aplicarea programelor derulate de Ministerul Mediului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputatul PNL Mureş Ervin Molnar solicită predictibilitate şi coerenţă în aplicarea programelor derulate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în condiţiile în care beneficiarii intră cu mare greutate în posesia sumelor necesare investiţiilor preconizate.

Parlamentarul liberal s-a adresat ministrului de resort, Barna Tanczos, căruia i-a expus petiţia unui cetăţean din municipiul Târgu Mureş, ce doreşte să acceseze Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru persoanele fizice.

„Concret, persoana respectivă doreşte să ştie care sunt etapele necesare în scopul accesării Programului Casa Verde Fotovoltaice, pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum. De asemenea, cetăţeanul care solicită sprijinul Ministerului Mediului vrea să înmagazineze surplusul de energie obţinut, pentru situaţiile în care sunt înregistrate avarii sau pene de curent, ce se pot extinde pe câteva zile, fapt ce conduce la un disconfort major. Persoana în cauză locuieşte la ultimul etaj al unui bloc P+3 şi ar avea posibilitatea construirii unei structuri proprii, fără alterarea blocului sau a celorlalte imobile, care să susţină panourile fotovoltaice”, a subliniat Ervin Molnar, în documentul oficial înaintat conducerii MMAP.

Deputatul PNL i-a mai transmis ministrului Barna Tanczos reticenţa românilor cu privire la viabilitatea acestui program. „Semnele de întrebare şi chiar de îndoială ale populaţiei referitoare la viabilitatea acestui program sunt absolut fireşti, din moment ce nici până acum nu au primit banii după ce au aplicat la ediţia anterioară, cea din 2019, din cauza slabei evaluări a dosarelor. La acest capitol, sunt convins că ministrul Mediului şi Administraţia Fondului pentru Mediu mai au serios de muncă, pentru a nu induce oamenii în eroare şi a nu le vinde pielea ursului din pădure”, a mai afirmat parlamentarul liberal.

În finalul interpelării, Ervin Molnar i-a cerut ministrului Barna Tanczos să-i răspundă la următoarele întrebări: „1. Care sunt demersurile concrete necesare persoanelor fizice ce care doresc accesarea programului de instalare de panouri fotovoltaice în vederea acoperirii necesarului de consum cu înmagazinarea surplusului obţinut?; 2. Care este contribuţia financiară a celor care depun astfel de proiecte?; 3. În cât timp vor primi răspunsul referitor la evaluarea dosarelor?”.

„Românii, în general, şi mureşenii, în special, trebuie să ştie şi să fie informaţi corect în legătură cu programele de susţinere iniţiate de Ministerul Mediului, mai ales că acestea sunt finanţate în mare parte din bani europeni, iar oamenii plătesc o cofinanţare, care nu este modică. Consider că trebuie clarificate şi analizate aspectele ce au condus la anularea dosarelor respective, precum şi dacă cineva analizează aceste deficienţe şi natura lor. Voi aduce la cunoştinţa mureşenilor răspunsul ministrului Barna Tanczos, imediat după ce îl voi primi”, a concluzionat deputatul Molnar.

Biroul de Presă al Deputatului PNL Mureş Ervin Molnar, 16 decembrie 2021