Publicat: 22 Februarie, 2020 - 10:45
Corespondență specială din Bruxelles de la Carmen DINU

Reuniti la Bruxelles pentru o reuniune extraordinara, liderii Uniunii Europene nu au reusit, la capatul unor discutii aprinse si dificile, sa ajunga la o intelegere pe tema viitorului buget al UE, respectiv cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027.

Summit-ul s-a incheiat abrupt vineri seara, pentru ca exista diviziuni foarte mari intre liderii statelor net contributoare si cele care au dorit mentinerea nivelului cheltuielilor.

"Summitul s-a incheiat", a postat pe Twitter Barend Leyts, purtatorul de cuvant al presedintelui Consiliului European, Charles Michel, dupa care la intalnirea cu jurnalistii prezenti presedintele Consiliului European a anuntat scurt ca "nu a fost posibil sa ajungem la un acord" privind viitorul buget al UE pe termen lung, in pofida a peste 27 de ore de discutii’’.

In special in lumina "gaurii" lasate de Brexit in buget, negocierile au fost "foarte, foarte dificile", a spus Charles Michel, care a apreciat totodata ca este prea devreme pentru a spune cand va avea loc un nou summit. In opinia sa "totul este negociabil", mai ales ca au existat si puncte asupra carora a existat consens exemplificand cu chestiuni precum fondurile de coeziune, cultura si cheltuielile pentru securitate.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a multumit lui Charles Michel pentru eforturile depuse. "Asta este democratia. Avem 27 de state membre cu 27 de interese diferite", a spus ea. Potrivit AFP si Reuters, Cancelarul german Angela Merkel a declarat si ea ca "diferentele sunt inca prea mari pentru a ajunge la un acord" privind bugetul multianual al UE, la finalul summitului extraordinar al celor 27. "Va trebui sa discutam din nou chestiunea", a adaugat liderul de la Berlin, precizand ca data unei viitoare reuniuni nu este inca fixata. "Tine de presedintele Consiliului sa decida", a spus Merkel.

"Diferentele au fost pur si simplu prea mari. Chiar si datele preliminare ale noii propuneri au fost suficiente pentru a arata ca nu va fi suficient pentru a depasi diferentele", le-a declarat Merkel jurnalistilor.
La randul sau, presedintele francez Emmanuel Macron a atras atentia ca Politica Agricola Comuna nu trebuie sa plateasca pretul pentru Brexit si consecintele sale asupra bugetului Uniunii Eeuropene. "Nu am sacrificat Politica Agricola Comuna si am spus-o foarte clar: PAC nu poate plati pretul pentru Brexit", a declarat Emmanuel Macron la plecarea de la Summit, mai ales ca astazi, sambata 22 februarie, el va inaugura la Paris salonul agriculturii, manifestare de referinta in Franta care are loc timp de 10 zile in fiecare an in aceasta perioada a anului. La sosirea la Summit, Macron a spus ca este gata sa se "bata" pentru PAC, care in propunerea iniţială a lui Charles Michel ar fi fost afectata de taieri de 14%.

Presedintele francez a mai spus dupa summit ca a lucrat strans cu Angela Merkel pentru a incerca sa aduca la un numitor comun statele cu agende divergente. Macron a spus insa ca tarile au dejucat aceasta tentativa formand blocuri. In opinia sa, "nu este o metoda buna sa formezi grupuri si sa blochezi lucrurile facand front comun, formand un soi de coalitii de blocaj", a mai spus Macron.

Potrivit Reuters, propunerea revizuită cu care Charles Michel a venit vineri seara inainte de reluarea oficiala a Summit-ului in formatul de masa rotunda prevedea ceva mai multe fonduri pentru PAC, dar mentinea rabaturile pentru statele net contributoare. Propunerea respectiva limita cheltuielile la 1,069-1,07%, o reducere usoara fata de precedenta propunere, care reprezenta 1,074% din venitul national brut al statelor membre.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: