Publicat: 13 Decembrie, 2019 - 14:45
Share

În plină iarnă, oamenii caută disperați din farmacie în farmacie vaccinul gripal. Și în cabinetele medicilor de familie au mai rămas doar puțin peste 200 de mii de doze. Ministerul Sănătăţii analizează dacă va suplimenta numărul dozelor.

Peste 85 de mii de oameni care au trecut pragul cabinetelor medicilor de familie sau care au ajuns în spitale în ultima săptămână au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute. 74 dintre ei aveau gripă. Medicii spun că doar vaccinul ne poate proteja de boală, dar serul nu se mai găseşte în aproape niciun cabinet al medicilor de familie.

Vaccinul gripal injectabil nu se mai găseşte nici în farmacii.

Personalul medical, bolnavii cronici, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, femeile însărcinate şi persoanele în vârstă ar trebui vaccinate gratuit.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a cumpărat un milion 500 de mii de doze de vaccin gripal. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, aproape un milion 300 de mii de doze au fost deja folosite pentru imunizarea persoanelor din grupele de risc. Separat, au fost achiziționate 9.200 de doze de vaccin pentru copiii care au între 6 luni şi 3 ani. Toate au ajuns deja în cabinetele medicilor de familie.

Gripa se transmite foarte ușor de la o persoană la alta. Și poate duce la complicații. Însă nu toți oamenii ştiu cât de periculoasă e boala.

La începutul anului, am avut epidemie de gripă. 199 de oameni au murit atunci.

Tag-uri Institutii: