Publicat: 16 Octombrie, 2017 - 16:32
Share

Crime Scene Press, singura editură de la noi care publică exclusiv romane polițiste, condusă cu mână de fier de neobosiții George Arion și Alexandru Arion, a publicat un nou roman semnat de Stelian Țurlea – Ești pe cont propriu.

Romanul continuă, într-un fel, acțiunea din romanul Săptămâna nebună, care a încântat cititorii anul trecut.

Polițiștii Victor Stamate și adjunctul său Petruș se întorc să-l caute pe Tati, cum au promis la sfârșitul acelui roman. Din nou pătrundem în lumea interlopă (furturi, droguri, trafic de carne vie), întâlnim răufăcători și traficanți de toate calibrele, începători naivi care cad ușor în plasa poliției și infractori cu vechi state, căliți în ticăloșii, cu relații la cel mai înalt nivel în lumea poliției și în lumea politică. Nimic nu este ce pare la prima vedere. Cum să-l găsești într-o asemenea lume pe capul tuturor, Tati?

”Un autor care se preface că scrie romane polițiste – comentează Jana Balcciu Matei -, dar, de fapt autoreferențial cât încape, tot ce ne-a dat înainte rezultă a fi fost pași ca să-i arate bietului cititor că se joacă cu el. Și-a strâns acum la un loc personajele, devenite vechi prieteni sau dușmani, ca să ne arate, în sfârșit, că n-a fost și nu e nimic polițist în ce ne-a oferit și ne oferă. Ne amețește cu Despacito sau cu Doar pe-a ta, ne înghesuie în microbuze cu june în drum spre <<produs>>, ne momește cu femei frumoase și rafinate, ne urcă în care de reportaj ajunse la locul faptei <<la pont>>, ne momește din nou cu fostele, <<biruitoarele>> fapte de vitejie ale unei ziarist ajunse în Spania etc. Ne mai alegem cu ceva mai multă știință despre ce am vrea să dispară, cu promisiunea unei noi cărți despre. Doar generare de texte, doar ceva stropi de puroi ce sar, întâmplător sau voit, peste noi, doar ceva fire-piste spre lumea despre care scriitorele – unul Țurlea – pare a ști tot, dar, cinic – ca Tati – sau  neputincios – ca polițiștii – ne dă câte ceva cu pipeta, să nu ne sufocăm dintr-o dată.

Într-un cuvânt, un nou, fals, roman polițist, pe care-l citim însă pe nerăsuflate.”

ta, ne înghesuie în microbuze cu june în drum spre „produs”, ne momește cu femei frumoas ne urcă în care de reportaj ajunse la locul faptei „la pont”, ne momește cu fostele,

Stelian Țurlea este autor a douăzeci și două de romane, un volum de povestiri, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.