26 iunie 2022

Eșuează încercarea guvernului rus de a impune pașapoartele vaccinale pentru transport

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ministerul rus al Transporturilor a decis să-și retragă proiectul de lege privind pașapoartele sanitare în transporturi din prima lectură și să continue să lucreze la el. După cum subliniază președintele Dumei, Viacheslav V. Volodin, aceasta este o consecință a amplei opoziții populare, semnalează astăzi presa din Rusia.
Celălalt proiect de lege, privind accesul în magazine și spații sociale (restaurante, baruri, cinematografe, teatre etc.) este încă pe ordinea de zi. Lupta continuă, dar echilibrul s-a schimbat deja.
Introducerea de către guvern a două proiecte de lege pentru pașapoartele de sănătate, unul legat de accesul la transport și celălalt de spații colective, a stârnit o reacție populară de o amploare vădit neașteptată de autoritățile ce reale de la Moscova.
 Președintele Dumei a forțat dezbaterea publică, atât prin trimiterea proiectelor de lege către regiuni, cât și prin solicitarea populației să se exprime, ceea ce rușii au făcut, criticând in mod clar ambele proiecte de lege.
„Fără a aștepta încheierea procedurii oficiale de pregătire pentru examinarea proiectului în primă lectură, Ministerul Transporturilor a purtat discuții cu adjuncții comisiei competente a Dumei, cu experți, cu companii de transport și cu organizații sociale. În final, s-a decis să se lucreze în continuare la proiectul de lege”, titrează TASS.
Guvernul va continua să lucreze la proiectul de lege privind pașapoartele sanitare în transporturi, dar cel privind accesul la spațiul social va fi examinat de deputați, conform planului, la jumătatea lunii decembrie.
Pare mai mult un armistițiu decât o victorie, dar și asta ceva este ceva.
Volodin a anunțat astăzi că deputații vor vota pentru retragerea proiectului de lege de pe ordinea de zi și a reamintit că acesta este rezultatul opiniei exprimate de cetățeni și al preocupărilor acestora.
foto: Active news
Ciprian Pop