Publicat: 31 Mai, 2012 - 10:39

Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) participă la Ziua mondială fără tutun, lansându-şi campania de conştientizare „Locuri de muncă fără fum de tutun”, care invită angajatorii şi lucrătorii să elimine fumul de tutun din mediul ambiant în cadrul locurilor de muncă din întreaga Europă.
Aceasta sprijină campania paneuropeană „Ex-fumătorii sunt de neoprit” desfăşurată de Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori a Comisiei Europene.
În Uniunea Europeană (UE), se estimează că mai mult de jumătate de milion din decesele înregistrate anual se datorează fumatului, din care aproximativ 79 000 sunt considerate ca având legătură doar cu fumul de tutun din mediul ambiant („fumatul pasiv“). În prezent, cele mai multe ţări membre UE au instituit deja legi antitutun sau o interdicţie totală a fumatului în spaţiile publice închise, deşi domeniul de aplicare al acestora diferă de la o ţară la alta . Aceasta înseamnă că există încă locuri în care angajaţii sunt expuşi la fumul de tutun din mediul ambiant.

Campania EU-OSHA „Locuri de muncă fără fum de tutun” urmăreşte să sprijine angajatorii şi angajaţii în eforturile lor de creare a unor locuri de muncă fără fum de tutun, indiferent de reglementările naţionale existente în fiecare stat membru.

Prin lansarea campaniei, EU-OSHA face lumină asupra „adevărurilor false” privind fumatul la locul de muncă. Contrar opiniei populare, nu există niciun sistem de ventilaţie capabil să elimine complet fumul de tutun, iar spaţiile pentru fumători din interior poluează întotdeauna aerul încăperilor în care nu se fumează. Mai mult, situarea spaţiilor pentru fumat în apropiere de uşile, ferestrele sau aerisirile clădirilor atrage adesea după sine expunerea la fumul de tutun din mediul ambiant din cauza curentului. EU-OSHA subliniază că încăperile destinate fumătorilor nu previn expunerea lucrătorilor la fumul de tutun, deoarece personalul de curăţenie care lucrează în aceste locuri respiră aerul poluat.

Pliantul Sfaturi pentru angajatori privind crearea unui mediu de muncă sănătos oferă angajatorilor sfaturi practice privind modul în care să pună în aplicare interzicerea fumatului la locurile de muncă şi informaţii de bază despre aspectele medico-sanitare şi economice ale fumatului la locul de muncă. Lucrătorii vor găsi sfaturi în pliantele Sfaturi pentru nefumători şi Sfaturi pentru fumători.. Ambele pliante încurajează lucrătorii să ridice această problemă la nivel intern şi să implice în mod activ angajatorii în rezolvarea problemei.

1. Misiunea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) este de a face din Europa un loc de muncă mai sigur, mai sănătos şi mai productiv. Agenţia cercetează, dezvoltă şi distribuie informaţii fiabile, echilibrate şi imparţiale privind securitatea şi sănătatea şi organizează campanii paneuropene de conştientizare. Înfiinţată de Uniunea Europeană în 1996 şi având sediul la Bilbao, Spania, agenţia reuneşte reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai guvernelor statelor membre, ai organizaţiilor sindicale şi patronale, precum şi experţi de renume din fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE şi din alte ţări.
Acum puteţi fi permanent la curent cu activităţile noastre pe Twitter, puteţi vizita blogul agenţiei sau vă puteţi abona la buletinul informativ lunar OSHmail. De asemenea, vă puteţi înregistra pentru a primi periodic informaţii de la EU-OSHA prin fluxurile RSS. http://osha.europa.eu
2. Campania paneuropeană „Ex-fumătorii sunt de neoprit” desfăşurată de Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori a Comisiei Europene este o campanie cu o durată de 3 ani, lansată în 2011, şi include un instrument practic care ajută fumătorii să renunţe la fumat: iCoach. Acest instrument este o platformă digitală de instruire în materie de sănătate, cu acces gratuit, disponibilă în toate limbile oficiale ale UE. Pentru mai multe informaţii: www.exsmokers.eu