25 iunie 2022

Eugen Bejinariu: Pledez apăsat şi voi continua să fac toate demersurile pentru redeschiderea unor mine

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Contextul economic global este profund afectat de războiul condamnabil şi nemilos din Ucraina. Cu precădere Europa, ţările ei estice, deci şi Romania sunt direct şi dramatic afectate de consecinţele acestui război. Securitatea energetică şi cea alimentară sunt deja periclitate. Ne confruntăm accelerat cu o criză a energiei, iar preţurile care continua să crească alarmant au afectat viaţa de zi cu zi a oamenilor şi companiilor de orice fel.

Am depăşit faza şocului emoţional pentru oameni, se pune deja problema subzistenţei în multe familii. Ştim că va urma o criză alimentară de proporţii. Va fi deficit de produse alimentare, de grâu, de porumb şi în general de produse agricole. De aici mai departe, în spirală, vom suferi de lipsa multor alimente din coşul de bază. Deficitul atrage după sine creşteri de preţuri, deci criza alimentară va îmbrăca toate formele grave: pe de o parte vor lipsi produse alimentare şi pe de altă parte cele care se vor găsi vor avea preţuri crescute ameţitor. Lanţul global de aprovizionare era deja afectat de efectele pandemiei, se adaugă efectele crizei generate de un război sângeros care părea neverosimil.

Tocmai pentru că putem anticipa dezastrul industriei alimentare în următoarele luni, avem obligaţia de a lua măsuri excepţionale. Una dintre aceste măsuri socotesc potrivit să fie legată de acordarea subvenţiei către combinatul Azomureş; este principalul furnizor de îngrăşăminte pentru agricultura românească, producţia lui constituie „oxigenul” pentru agricultura noastră şi nu ne permitem să lăsăm in agonie o astfel de întreprindere. Azomureş nu funcţionează de aproape trei luni, activitatea este suspendată ca urmare a faptului că nu-si poate permite noile costuri ale gazului; are nevoie de o forma de subvenţie şi avem obligaţia de a identifica o astfel de soluţie. Pentru Azomureş gazul nu este combustibil, ci materie prima. Practic 80% dintr-un sac de îngrăşăminte este gazul. În lipsa îngrăşămintelor pe care le furniza activitatea Azomureş, fermierii vor pune la dispoziţie cantităţi mai mici de grâu şi porumb, acest lucru ar accentua spirala dramatică a lipsei acestor produse. 90% din producţia Azomureş alimenta agricultura românească, iar lunile de inactivitate ale combinatului au generat deja un deficit de aproape jumătate de milion de tone de îngrăşăminte.

Pur şi simplu nu ne permitem sa nu identificăm o soluţie, indiferent de faptul că presupune diligenţe de a explica partenerilor noştri europeni sau eforturi financiare. Faptul că nu găsim soluţia de aloca 50 milioane pentru acest obiectiv strategic al economiei poate condamna la foamete cetăţenii români. Ştiu ca „foamete” sună neverosimil in anul 2022, dar şi scenariul unui război cotropitor al Rusiei părea de neimaginat acum câteva luni.

Cred ca acţiunile Guvernului României în noul context de securitate trebuie să reaşeze priorităţi la care ne angajasem în trecut. Nevoia de securitate energetică şi alimentară presupune decizii diferite de cele pe care le adoptasem în trecut. Aşa cum încurajarea surselor de energie regenerabilă, redeschiderea unor mine si hidrocentrale, extinderea producţiei de energie nucleară la Cernavodă constituie acum prioritate, trebuie să intervenim prompt pentru a preîntâmpina, cât se poate, efectele crizei alimentare globale. Altfel am putea ajunge exact în situaţia în care am plătit recent 20 de milioane de euro pe import de uraniu din Kazahstan pentru Cernavodă, doar pentru că mina Crucea continuă să fie închisă.

Pledez apăsat şi voi continua să fac toate demersurile atât pentru redeschiderea unor mine, închise prematur şi discreţionar aşa cum a fost închisă mina de la Crucea, cât si pentru susţinerea activităţii tuturor întreprinderilor care pot contribui la diminuarea efectelor devastatoare ale crizelor cumulate cu care se confrunta românii!

Eugen Bejinariu, deputat PSD