Publicat: 5 Martie, 2014 - 20:12

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a fost prezent miercuri la reuniunea anuală a Autorităţilor de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA). La întrunire au participat reprezentanţi ai Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, ai Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României, ai Autorităţii de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ai AM POS DRU şi AM PODCA, dar şi reprezentanţi ai organismelor intermediare POS DRU. Discuţiile au vizat eficientizarea sistemului de atragere a fondurilor structurale şi de coeziune de către ţara noastră.

“Transferul recent a două Autorităţii de Management la MFE reprezintă un pas important în reformarea întregului sistem de implementare. Pornim astfel un proces de simplificare a structurii instituţionale care trebuie să fie mai eficientă şi să sprijine beneficiarii. În cadrul reuniunii de astăzi, am discutat, în principal, despre deficienţele majore în implementarea POS DRU, iar în baza informaţiilor prezentate de AM POS DRU reprezentanţii MFE urmează să identifice un prim set de soluţii. Acestea vor viza finalizarea evaluării proiectelor depuse în vara anului 2013, finalizarea contractării fondurilor europene, evitarea dezangajării automate a fondurilor alocate la nivelul acestui program şi, nu în ultimul rând, corectarea informaţiilor din SMIS - Sistemul Unic de Management al Informaţiei”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Reamintim că începând cu data de 1 martie, au fost transferate în subordinea MFE Autorităţile de Management POS DRU şi POS CCE (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice).

“Urmărim crearea unui sistem la standarde europene şi vă reamintesc că astfel de măsuri au dat rezultate notabile încă din luna mai a anului 2012. România a încasat peste 1,2 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune în luna februarie 2014, sumă care reprezintă aproape 25% din încasările din perioada 2007-2013. Toate aceste recorduri în cascadă înregistrate în luna februarie a.c., 830 de milioane de euro fonduri europene într-o singură zi, 20 februarie a.c., şi încă 304,6 milioane euro, în ziua următoare, 21 februarie a.c., se datorează tocmai măsurilor adoptate de către actualul Guvern al României în 2013, un an foarte bun din punct de vedere al absorbţiei fondurilor. Mai mult, la începutul lunii în curs, martie 2014, a mai fost transferată de către Comisia Europeană suma de 55 de milioane de euro”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.