Publicat: 8 Februarie, 2012 - 17:45
Share

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac,  a efectuat, în perioada 6 - 7 Februarie, o vizită oficială în Republica Moldova.
 
Eugen Tomac a avut o întrevedere cu Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei din Republica Moldova, Tatiana Potâng, viceministru şi alţi oficiali ai Guvernului Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii au fost discutate subiecte privind intensificarea colaborării bilaterale în domeniul educaţiei, precum şi iniţierea unor noi programe de susţinere a sistemului de învăţământ din R. Moldova.

De asemenea, Secretarul de stat a subliniat că Guvernul României va oferi acelaşi număr de locuri pentru tinerii din R. Moldova care doresc să studieze în sistemul de învăţământ românesc.

Secretarul de stat  a avut, de asemenea, o întrevedere cu Victor Chirilă, consilierul pentru relaţii internaţionale şi diaspora al Primului Ministru, Vlad Filat. Părţile şi-au exprimat deschiderea în vederea identificării unei platforme comune de cooperare dintre Chişinău şi Bucureşti pentru susţinerea comunităţilor vorbitoare de limba română din statele limitrofe.

Vizita a continuat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, unde secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a avut o întrevedere cu viceministrul Andrei Popov. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte de interes comun privind sprijinirea comunităţilor noastre de peste hotare.
 
În cadrul vizitei la Chişinău, secretarul de stat a participat la Masa rotundă pe tema perspectivelor colaborării dintre România şi Republica Moldova în vederea susţinerii diasporei româneşti, eveniment organizat de Asociaţia pentru Politică Externă. Eugen Tomac a exprimat nevoia identificării unor repere concrete pentru consolidarea relaţiei Bucureşti – Chişinău, prezentând, în context, proiectul strategiei naţionale pentru românii de pretutindeni, lansat în marja Forumului Românilor de Pretutindeni din 31 septembrie – 1 octombrie 2011.
 
De asemenea, Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a participat la o masă rotundă pe tema istoriografiei din Republica Moldova.