Publicat: 25 Iunie, 2012 - 15:29
O competiție adormită, dezmeticită de sfertul italo-englez

Disputată într-un spațiu nu dintre cele mai propice- și nu mă refer doar la calitatea gazonului de pe stadione comparabilă cu cea de pe Naționalul nostru, ci la interesul minor  proporțional doar cu lăcomia manifestată de prestatorii de servicii din Ucraina față de fanii turiști, actuala editie a C.E. de fotbal a fost pana ieri mai degraba plicticoasa decat palpitanta.


Sferturile au introdus în peisaj două echipe care nu aveau ce să caute într-o asemenea fază, ambele măturate de pe esichier cu promtitudine: cehii de către portughezi, iar grecii de către nemți.

Au rămas două sferturi ce ar fi putut ține loc oricând de finale ;  cel dintre spanioli și francezi dacă s-ar fi ridicat la nivelul ultimului. Pentru că Anglia și Italia au  adus  în fața  spectatorilor  nu numai fotbalul de calitate, dar și dramatismul unei întâlniri în care se confruntau orgoliile  a două mari puteri. Italia a jucat bine, dar parcă mai degrabă pentru statistică decît pentru victorie.

Pirlo și colegii săi au tras la poartă din toate pozițiile, dar nu pe cele mai favorabile unghiuri. Meciul a început cu un senzațional șut al lui Pirlo în bară și a continuat cu la fel de senzaționalele  ratări ale lui Balotelli. Italia  a jucat  cum nu joacă  deobicei - economic, cu o apărare ermetică și cu contraatacuri rapide.

Partitura sa a fost împrumutată de britanici , dar fără eficiența tradițională a stilului. Wayne Rooney s-a pierdut printre apărătorii italieni, iar contribuția lui Steven

 

Gerald , de dispecer general, a fost mai redusă ca de obicei. Cel mai eficient englez a fost Terry, care a dominat categoric apărarea. În timp ce Theo Walcott și Andy  Carroll, intrați după pauză, n-au reușit să-l pună în încurcătură pe Buffon, aflat într-o zi mare.

Cu o  dominație evidentă, italienii au fost nevoiți să se mulțumească cu scorul alb de după prelungiri (primele de la această ediție) și cu loteria penalty-urilor în care britanicii intrau dezavantajați de antecedente. Dar primii care au ratat au fost italienii concurati de cei doi Ashley ( Cole și Young) care au ratat si ei, unul trimițănd mingea pe lîngă poartă, iar al doilea  fiind ghicit de Buffon.

Italia merge mai departe și  va întâlni în semifinale selecționata Germaniei care a făcut un galop de sănătate în compania grecilor, pe care i-au dominat mai categoric decât arată scorul . Celaltă semifinală va  pune față în față Spania , a cărei  mașinărie la pase i-a făcut pe francezi să dispere, și pe portughezi  care au  în Cristiano Ronaldo un veritabil lider, dispus  mai  mult ca oricând  să joace pentru echipă și pentru  primul titlu din istorie. Cehii au fost simpli figuranți într-o partidă pe care au pierdut-o mai categoric decât o arată scorul .

Pronosticurile noastre s-au confirmat în majoritate ca rezultat, și parțial ca scoruri:
Grecia- Germania (0-3) - 2-4
Cehia -Potugalia (0-2) - 0-2
Spania - Franța (1-0)- 1-0
Anglia- Italia (3-2) - 2-4

Semifinalele grupează cele mai importane forțe ale fotbalului continental din acest moment.

Lipsesc din careul de ași, britanicii, ale căror echipe de club se dovedesc net superioare naționalei. După părerea mea lucrurile merg în direcția unei finale Spania - Germania, câștigătoarea titlului fiind greu de anticipat.

Pronosticuri AMOS News:
Spania- Portugalia 1 -0
Germania - Italia 3-2