10 august 2022

EURO 2020 – a trei seară de optimi: fotbal-unt pe pâine

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marea surpriză de la București: Franța eliminată de Elveția

A fost o seară de foc. Nebunie. Fotbal ca untul pe pâine. Sau ca o șaorma de la Dristor, cu de toate. La Copenhaga, între Spania și Croația, apoi, la noi, la București, între Franța și Elveția. Unde ne-ar fi stat bine și nouă să fim prezenți și pe teren, nu doar în tribună, sau în fața televizoarelor. Dar n- fost să fie, să gustăm untul pe pâine al fotbalului nostru, nu pe al altora. Au avut grijă de asta un Burleanu, Rădoi, ceilați șmecherași de la FRF, precum și politicienii-guvernanți, pe care, de trei decenii îi doare în..șpiț de fotbalul și, în general de sportul românesc, aflat în cădere liberă, ca întreaga țară.. “educată”.

Așa că sandvișul, felia de unt pe pâine ne-a căzut, ca țăranului, în nisip, si cu fața în jos; sau , mai rău, am pățit-o ca ăla căruia i se scoală în biserică. Adică, în zadar; deci suntem nula-nula. Poate ne vom reveni la cele bune în viitor, după alte alegeri. Dă Doamne!

Acum, haideți la Copenhaga, lângă cei aproape 23000 de spectatori. Optimea dintre Spania și Croația începe cu o surpriză: Mijlocașul Petri, de la Barcelona dă o pasă înapoi la portar, dar acesta, se gândea, probabil că e portar la un hotel de lux, și lasă mingea să intre în casă. Autogol în minutul 22. După acest 1-0 pentru croați, spaniolii aleargă după egalare, într-un joc de luptă; dar spre ambele porți. Îns a fără schimbări pe tabela de marcaj în prima repriză. Egalarea a venit în mitanul al doilea, în min.57, iar, până în min.90 s-au mai înscris câte două goluri de fiecare; și după 3-3, au urmat prelungirile. Unde ibericii și-au respectat blazonul coridelor și i-au răpus pe croați cu un scor fluviu de 5 la 3. Opt goluri în această optime, din care Spania merge mai departe, până la St.Petersburg, unde se vor lupta cu elvețienii, pe 2 Iulie, ora19. După cum au luptat croații, n-ar fi fost o surpriză să meargă ei în Rusia.

Dar surpriza surprizelor, cum ar zice Andreea Marin, s-a produs la București. Franța, campioană mondială și vice-europeană a fost eliminată de Elveția, în fața cărora, cocoșii galici au fost doar niște …puicuțe.

Un meci cu de toate, la care nu poți să adaugi niciun epitet, decât nebunie. Lupte aprige, răsturnări de scoruri, prelungiri și departajare la penalty-uri. Benzema ( Real Madrid) a făcut o dublă, min.57 și 59, apoi Pogba(Man,United), a marcat un gol cu un șut de kinogramă în min.75, iar pentru helveți au înscris, cu o dublă Seferovici (Benfica), min,15 și 81, și Gavranovici(Dinamo Zagreb). Mbappe de la PSG nu s-a văzut în meci; doar cu șuturi pe lângă. Așa cum avea să o facă și la ratarea penaltiului decisiv, care a dus la eliminarea Franței. Antrenorul Didier Dechamps, cred că are pe conștiință acest eșec, mai ales că n-a știut să țină până la final de un 3-1, pe care îl avea în min.81, primind două goluri în ultimele zece minute, și pierzând, după 4-5 la unșpe metri.
Ăsta e fotbalul. De aia i se spune că e rege. Iar mingea e rotundă, cum ne spun mereu comentatorii.

Diseară ne vedem la ultimele două optimi de finală. La Londra, ora 19: Anglia-Germania ( ce meci va fi!, un meci care putea fi chiar finala: englezii favorizați că joacă pe terenul de acasă). Și,apoi, la ora 22, la Glasgow, la Suedia-Ucraina.

Vizionare plăcută!