18 octombrie 2021

EURO 2020 – S-AU ÎNCHEIAT ȘI SFERTURILE, MAI SUNT DOI PAȘI CU PAS(E)

Dumitru Bujdoiu pe stadion
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Penultimul sfert de finală, de la Baku, între Cehia și Danemarca. Distanță foarte mare de parcurs până în Afganistan, mii de kilometri; atât de către jucători, cât și de fani. De fanii vaccinați, care nu trebuie să se mai teamă de nenorocitul ăsta de COVID ( după părerea unor medici, contraziși de alții). Dar jenați la buzunar de prețurile exagerate ale biletelor de avion; de 5-6 ori mai scumpe față de acum un an și jumătate. E normal ca să-și scoată pârleala companiile astea, după pierderile din pandemie, dar nici chiar așa.
O vină o are, din nou tragem cu arcul, UEFA, care a aranjat acest turneu – Euro 2020, itinerant- în 11 țări. Cu distanțe foarte mari, cu fus orar diferit, greu de suportat. Astfel, Londra— Baku= 4642 km., Glasgow-Baku=5276 km., Roma-Baku=3919 Km., București-Glasgow=3188km, și exemplele ar pute continua. Înțelegem că trebuie atrase și promovate în ograda fotbalului cât mai multe țări din zone defavorizate, dar se puteau alege, prin tragere la sorți, bunăoară, doar 2-3 țări apropiate. Așa cum bine s-a mai procedat. Să poți ajunge de la un stadion la altul și cu bicicleta. Pe bune. E simplu: pui biciclul pe portbagajul autoturismului, sau în remorca autocarului.
Dar, stop cârcotelilor! Hai la meci.
Stadion mare, frumos, la Baku. Spectatori cam puțini. (Vezi și cauzele de mai sus). Vremea, caucaziană, instabilă; parcă plouă sau ninge. Gazonul, ca la noi, cu smocuri smulse. Cehii și danezii, semi-surprizele calificărilor din optimi, s-au angajat de la început într-un joc atletic, bărbătesc. Chiar dur. Cu accidentări, capete sparte și bandajate. La cehi, că danezii or fi mai …tari de cap. Oricum, au fost mai tari în șuturilor la poartă. Au luptat și pentru colegul lor, Eriksen, care era să dea ortul popii pe teren, dar, din fericire, a scăpat. Dar cehii n-au scăpat de înfrângere. De bătaie, și pe teren și pe tabelă: scor 2-1 pentru danezi și calificare spectaculoasă în semifinală, unde se vor izbi de o nucă mult mai tare, Anglia, care, din nou va juca acasă.
Să notăm că în minutul 5, la un corner, căpitanul Delaney, de la Dortmund, deschide scorul, după un început bun al danezilor. Meciul se mai echilibrează. Se joacă în forță, cu un plus pentru vikingi. Se și ratează. Dar în min. 42, nu. Dolberg (Nice) face 2-0. Scor la pauză. În mitanul doi, chiar la început (49), Schick, (Leverkusen), marchează și cehii speră din nou, la 2-1. Jocul se ascute, dar devine și prea dur, periculos. Cum am zis, capete sparte, răniți, ca pe front. La cehi. Apoi schimbări masive, cât permite regulamentul, când mai e jumătate de oră până la final. Tot joc aprins. Dar egalarea nu vine. Și Danemarca urcă în semifinală.
Ultimul sfert, la Roma, spre miezul nopții. În arena olimpică, ucrainienii, elevi ai lui Sevcenko și ai lui Lucescu încearcă surpriza în fața englezilor. Însă nu reușesc. E prea mare diferența. Sunt umiliți cu un categoric 4 la zero. Care putea fi 6,7,8 la zero. Dar insularii au oprit motoarele, poate și din respect față de antrenorul Sevcenko.
Din păcate, pentru spectatori și telespectatori, meciul a devenit plictisitor, urât. Un joc de adormit copiii, care, oricum erau sătui la ora aia de ecranul tabletelor. Ce să mai vadă pe ecranul mare? Doar reclamele de fundal, cu Tik-Tok, sau cu zborurile spre Emirate. Păcat că regulamentul de fotbal nu prevede, ca la alte sporturi de contact, avertismente și oprirea luptei pentru non-combat. Și, apropo de avertismente, putem consemna lipsa yellow-cardurilor; o partidă, deci, de fair-play.
In rest, dubla lui Kane (Tottenham), în min.4 și 50, care, plictisit și el, a părăsit terenul spre final, deși putea să mai înscrie și să se apropie de Ronaldo, ca golgeter; dar mai are timp. Apoi Maguire (Man. United), yin min.46 și Henderson (tot United) marchează pentru 4-0. În rest ce să mai remarci? Poate frumusețea focoaselor ucrainience din tribune, pe care cameramanii le focusau din când în când. (Or fi colege cu românașele noastre pe ulițele Romei?!) Sau că jucătorii pentu care plângeau nu se prea întâlneau cu mingea, minute în șir. Iar de centrul terenului, ucrainienii uitaseră să treacă. Prin min.17, își amintesc că au avut un corner. Fără efect. Și că în min.35 intră Țiganov (de la Dinamo Kiev); oare nu trebuia să scriu RRiganov? Dar jocul nu s-a înviorat. Și cam atât. Plictis total. Niciun chichirez. Englezii se conservă pentru semifinala și finală. Iar ucrainienii se gândesc cum să scape cu traista mai puțin plină de goluri și să ajungă mai repede acasă. Englezii mai dau, de la centru câte o pasă înapoi la portar, să nu adoarmă în post. Noi ne gândim, cu pleoapele lăsate, că, dacă era echipa lui Rădoi, le arătam noi cum se dau pasele…înapoi.
Așadar mai avem puțin până la finalul finalei. Până atunci o pauză de două zile. Ne revedem marți, 6 Iulie, ora 22, la Londra, la prima semifinală dintre Spania și Italia, iar miercuri, 7 Iulie, ora 22, tot la Londra, la Anglia-Danemarca (iar avantajul terenului pentru englezi!)
Până atunci, multă sănătate.
D. BUJDOIU