27 octombrie 2021

Eurobarometru: 76% dintre români consideră că pandemia a avut sau va avea un impact asupra situaţiei financiare personale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Trei sferturi dintre români (76%) consideră că pandemia de coronavirus a avut sau va avea un impact asupra situaţiei lor financiare personale, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 57%, arată datele celui mai recent Eurobarometru comandat de Parlamentul European şi prezentat joi.

Sondajul de opinie, realizat în perioada martie-aprilie, arată impactul din ce în ce mai puternic al pandemiei de COVID-19 asupra vieţii personale şi a situaţiei financiare a cetăţenilor.

Eurobarometrul relevă că mai mult de jumătate dintre europeni resimt sau se aşteaptă să resimtă impactul COVID-19 asupra situaţiei financiare personale, conform unui comunicat de presă al PE.

La sfârşitul primului trimestru al anului 2021, 31% dintre europeni, respectiv 39% dintre români, au resimţit deja o influenţă negativă a pandemiei asupra situaţiei lor financiare personale, de la începutul pandemiei. Alţi 26% dintre europeni, respectiv 37% dintre români, se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple.

În timp ce 57% dintre respondenţi reprezintă o majoritate clară la nivelul UE, există variaţii importante de la o ţară la alta, notează PE.

În cazul României, 76% dintre cetăţeni consideră că pandemia a avut sau va avea un impact asupra situaţiei financiare personale.

În ciuda impactului financiar al pandemiei, majoritatea respondenţilor (58% în UE, dar 45% în România) consideră că beneficiile pentru sănătate ale restricţiilor în ţara lor sunt mai mari decât efectele negative economice pe care le-ar fi putut cauza.

Eurobarometrul Parlamentului European a fost realizat între 16 martie şi 12 aprilie în cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat faţă în faţă şi a fost completat cu interviuri online, dacă a fost necesar ca urmare a pandemiei. În total, au fost efectuate 26.669 de interviuri, dintre care 1.045 în România.