Publicat: 8 Aprilie, 2020 - 10:43
Share

Eurodeputata Carmen Avram a adresat o interpelare Comisarului European pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, prin care solicită măsuri urgente pentru salvarea sectorului acvaculturii. Conform eurodeputatei:

'Cu câteva zile înainte de Paşte şi într-un moment în care alergăm cu toţii după hrană, riscăm să rămânem fără una dintre cele mai importante surse de proteină - peştele - şi să mai adăugăm o victimă la şirul lung pe care, probabil, îl va produce viitoarea criză economică: piscicultura.

În aceste zile, avem mii de tone de păstrăv şi crap care nu pot fi vândute din cauza crizei COVID-19. Stocat în crescătorii, peştele îi îneacă în datorii pe fermierii noştri, care nu-şi permit să asigure hrana şi condiţiile de viaţă necesare. În numele piscicultorilor români şi europeni, am cerut Comisiei Europene să ia, de urgenţă, măsuri de salvare a sectorului. Am solicitat fonduri pentru acoperirea pierderilor care se acumulează continuu, pentru dezvoltarea rapidă a infrastructurii de stocare şi procesare şi acordarea de ajutor financiar, nu doar organizaţiilor de producători, ci şi asociaţiilor de fermieri piscicoli, care îşi asigură supravieţuirea numai din vânzări.

Acvacultura românească produce, anual, 8000 de tone de crap şi 3500 de tone de păstrăv şi are cel mai lung ciclu de producţie din zootehnie (între 2 şi 5 ani). Întreruperea ciclului de producţie într-un an are efecte pe termen lung, deoarece afectează nu doar producţia din anul curent, ci şi pe cea a anilor următori, prin lipsa puietului. Criza care loveşte acvacultura a contaminat întregul continent şi, de aceea, e nevoie de măsuri concrete, urgente şi de bani mulţi pentru a-i permite acestui sector să ne hrănească în continuare.'

Schimbul de opinii dintre eurodeputata Carmen Avram şi Comisarul Virginijus Sinkevicius, în cadrul Comisiei pentru Pescuit a Parlamentului European este disponibil la acest link: https://youtu.be/V3QI8GA_3bE