Publicat: 16 Februarie, 2012 - 12:52
Share

Eurodeputații PSD i-au solicitat premierului Mihai Răzvan Ungureanu retragerea sprijinului României pentru ACTA. În acest sen, eurodeputații i-au transmis o scrisoare deschisă.
Prezentăm documentul:

Domnule Prim-ministru,
“Prin intermediul acestei scrisori, dorim să atragem atenția că indiferența Guvernului României față de adoptarea Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) este inacceptabilă, mai ales în contextul protestelor organizate în toată țara și în majoritatea statelor europene. State precum Bulgaria, Polonia, Cehia sau Germania au luat act de cerințele oamenilor și au reacționat în conformitate: Bulgaria a suspendat, recent, ratificarea Acordului, iar Germania a anunțat că nu se va alătura procesului. De asemenea, Polonia și Cehia și-au retras, luna aceasta, sprijinul pe care îl acordaseră ACTA.

Având în vedere toate aceste schimbări, sunteți obligat, domnule prim-ministru, să renunțați la pasivitate și să retrageți sprijinul României pentru ACTA. Trebuie să vă alăturați celor care au conștientizat pericolul semnării acestui acord în forma actuală.

De asemenea, se impune introducerea acestuia într-o dezbatere publică reală, care să asigure transparența necesară unui acord internațional de impact. Părerile oamenilor trebuie să fie auzite. Mii de români au manifestat împotriva acestui acord care ar putea duce la încălcarea dreptului la liberă exprimare și la cenzurarea internetului. Asa cum v-am atras atentia si in precedentul nostru apel, atâta vreme cât există chiar și cea mai mică suspiciune că ACTA ar putea deschide drumul către încălcarea drepturilor fundamentale cetățenești, acordul trebuie de urgență suspendat și regândit.

Trebuie să vă amintim că europarlamentarii PSD și USL au cerut, în Parlamentul European, o mai amplă dezbatere pe marginea ACTA. Totodată, Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și-a exprimat dezaprobarea față de acest tratat.

Trebuie să conștientizați semnificația acestor atitudini, să ascultați vocea oamenilor ieșiți în stradă și să acționați în conformitate cu cerințele lor“.