Publicat: 6 Noiembrie, 2018 - 18:17
Share

Reuniţi la Bruxelles, în cadrul întâlnirii lunare a Eurogrup, miniştrii de finanţe din zona euro, au solicitat Italiei sǎ îşi modifice proiectul de buget pe 2019 şi sǎ respecte regulile bugetare ale Uniunii Europene, dar Roma rǎmâne pe poziţie şi susţine cǎ nu va schimba nimic, informeazǎ Reuters.

Potrivit unor surse diplomatice, discuţia a fost lungǎ şi aprinsǎ, Comisia Europeanǎ respingând deja în 23 octombrie prima propunere a Italiei. Aceasta prevede o majorare cu 2,4 % a deficitului structural al Italiei pentru anul viitor, cu mult peste propunerea guvernului anterior de 0,8 la sutǎ din PIB, pentru a fi în conformitate cu regulile UE.

"Suntem de acord cu evaluarea Comisiei", spun miniştrii Eurogrupului, menţionând totodatǎ importanţa "finanţelor publice sǎnǎtoase (...) ca o condiţie prealabilǎ a unei creşteri economice durabile şi buna funcţionare a Uniunii  Economice şi Monetare". Potrivit declaraţiilor oficialilor europeni, Eurogrupul aşteaptǎ "cu interes un dialog deschis între Italia şi Comisie, dar şi o cooperare corespunzǎtoare din partea oficialilor de la Roma, pentru pregǎtirea unei propuneri de buget revizuite în conformitate cu prevederile Pactului de stabilitate şi de creştere".

Italia are timp pânǎ pe 13 noiembrie ca sǎ rǎspundǎ cerinţelor Comisiei. Din pǎcate, liderii coaliţiei de la Roma - Liga (extrema dreaptǎ) şi Mişcarea 5 Stele (M5S antisistem) au exclus de mai multe ori eventuale concesii pe tema bugetului, susţinând cǎ este necesarǎ o majorare a deficitului pentru a menţine creşterea.. Ministrul italian de Economie, Giovanni Tria, spune cǎ în general marile ipoteze bugetare nu se vor schimba, chiar dacǎ Italia se aşteaptǎ la o reducere a datoriei sale publice, superioarǎ pragului de 130% din PIB, graţie impactului mǎsurilor de relansare economicǎ prevǎzute prin proiectul de buget.

Amintim cǎ, în data de 21 octombrie, executivul european a publicat opinia sa referitoare la proiectele de buget ale tuturor ţǎrilor din zona euro, inclusiv Italia, dar aceasta nu a rǎspuns cerinţelor Comisiei de amendare a proiectului sǎu  pentru a respecta cerinţele UE. Fǎrǎ un rǎspuns adecvat la solicitarea UE, Italia riscǎ o procedurǎ disciplinarǎ, respectiv o amendǎ echivalentǎ cu 0,2% din PIB.

Miniştrii zonei euro spun cǎ proiectul de buget al Italiei, a treia economie a zonei euro, afecteazǎ moneda comunǎ a celor 19 ţǎri, precum şi proiectul de integrare economicǎ. De altfel, ministrul francez Bruno Le Maire a ţinut sǎ atragǎ atenţia cǎ « este în joc moneda euro, unul dintre elementele cele mai importante şi mai preţioase ale construcţiei europene din ultimii ani ».

Pentru a preveni o nouǎ crizǎ, ţǎrile zonei euro doresc sǎ creascǎ integrarea  economiilor lor, mai ales prin intermediul unui dispozitiv comun de garanţie a depozitelor bancare, de un buget al zonei euro, de reguli comune de restructurare a datoriilor publice. Dar "comportamentul Italiei pune în pericol  proiectele europene", susţine şi ministrul slovac de finanţe, Peter Kazimir. (Carmen Dinu, Bruxelles)

Tag-uri Geo: