Publicat: 8 Mai, 2019 - 11:40

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează joi, 9 mai 2019, evenimentul Europa rurală. Este vorba despre o iniţiativă de amploare, la care vor participa peste 100 de meşteri tradiţionali din toată ţara, implicaţi în cadrul a 40 de ateliere interactive diferite. Acestea vor fi amenajate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru a marca Ziua Europei, moment în care aici vor fi prezenţi conducători de state ale Uniunii Europene.

"Pentru noi este o foarte mare realizare şi o onoare să fim prezenţi pe agenda unui eveniment de rang internaţional. Ne bucurăm de oaspeţi de seamă, conducători de state europene, şi confirmăm astfel că Muzeul ASTRA reprezintă un pol al culturii pe plan intern şi extern, dar şi un exemplu concret al multiculturalităţii. Multiculturalitatea şi interactivitatea culturală sunt două component de bază la Muzeul ASTRA", a declarat Ciprian Anghel Ştefan, managerul Muzeului ASTRA.

Printre atelierele meşteşugăreşti interactive din program, le regăsim pe cele de prelucrare a lemnului cu traşca (fierăstrău vertical), cioplire şi de făţuire a buştenilor, restaurare a colniţei, confecţionat şiţă, restaurare feronerie, cusut / brodat cu mărgele, pictat icoane pe sticlă, brodat cojoace, confecţionat, brodat cojoace săseşti, prelucrare artistică a lemnului, împletit ciucuri pe chelteu, împletit în noduri, xilogravură, confecţionat podoabe, confecţionat jucării, sculptură lemn, olărit, pictat icoane pe lemn, confecţionat măşti, confecţionat port popular, confecţionat jucării ecologice, cusut, dantelă cu ciocănele, brodat, împletit nuiele, confecţionat opinci, mobilier pictat, confecţionat draniţă şi împletit fibre vegetale. De Ziua Europei la Muzeul ASTRA vor fi organizate şi două ateliere culinare interactive. În primul dintre ele, cei prezenţi vor afla povestea plăcintei cu cartofi şi ceapă de la o gospodină, iar în cel de-al doilea 3 pescari din Delta Dunării, satul Mila 23, vor pregăti preparate lipoveneşti ca scrumbia marinată, chiftele de peşte şi ciorbă de perişoare de peşte. De asemenea, Şcoala de Dans ,,Ioan Macrea" va pune în scenă mai multe spectacole folclorice şi va susţine ateliere de joc tradiţional.

Pe 9 mai Europa rurală va fi disponibil exclusiv participanţilor la Summitul P.P.E.. Începând de vineri, 10.05.2019, evenimentul va fi disponibil publicului vizitator odată cu redeschiderea Muzeului ASTRA pentru vizitare cu program normal, până duminică, 12.05.2019, între orele 8-20.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: