Publicat: 31 Ianuarie, 2012 - 09:45
Share
Corespondenta din Bruxelles

25 de state membre ale Uniunii Europene (mai puţin Marea Britanie şi Cehia) au decis să adopte noul Tratat privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară (UEM).

Acesta prevede introducerea unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar, iar intrarea în vigoare poate avea loc în momentul ratificării sale de minim 12 state. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului UE, belgianul Herman Van Rompuy, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a liderilor europeni.

Discuţiile au fost destul de aprinse şi dificile - dovadă fiind decalarea conferinţelor de presă prevăzute a avea loc în momentul încheierii reuniunii. Motivul a fost prezenţa statelor non-euro la discuţiile privind zona euro. Polonia a solicitat acest lucru încă din perioada când a deţinut preşedinţia semestrială a Uniunii şi când a reuşit să impună prezenţa reprezentanţilor săi la asemenea reuniuni. Principalul său argument a fost că deciziile celor 17 influenţează toate statele Uniunii, nu doar pe cele aparţinâand zonei euro. Danemarca, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, nu este nici ea membră a zonei euro, motiv pentru care nici ea nu poate coordona reuniunilor Eurogrup (statele din zona euro, n.r.). Demersurile Varşoviei au fost susţinute de câteva ţări din Europa de Est, deşi Parisul refuză ca această prezenţă să devină sistematică. Liderii UE au reuşit luni seara să găsească o formulă de compromis între cele două variante.

Potrivit lui Van Rompuy, acordul fiscal european presupune un angajament la un control fiscal solid, introducerea acestuia în Constituţie, consolidarea reglementărilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sancţiunilor şi transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare. Acest pact răspunde solicitărilor cancelarului german Angela Merkel, care l-a propus ca o condiţie pentru solidaritatea financiară a Germaniei cu statele în dificultate din zona euro.
Prezent la Summit, preşedintele Traian Băsescu, a declarat şi el că 25 de state - cele 17 din zona euro şi încă 8 din afara acesteia, inclusiv România - au anuntat că intenţionează să semneze tratatul pe 1 martie. „Consiliul European informal a ajuns la un compromis acceptabil, din punctul nostru de vedere, în sensul că statele non-euro dar semnatare ale Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa vor participa la Summit-urile zonei euro, ori de câte ori se discută probleme de interes general privind piaţa unică, competitivitatea sau modificări de politici strategice în zona euro”, a anunţat Băsescu. El a menţionat totodată că s-a stabilit şi că zona euro va organiza cel puţin două Summit-uri pe an, la care cel puţin o dată vor participa toţi semnatarii acestui tratat. Este prevăzut ca tratatul să intre în vigoare după ce va fi ratificat de cel puţin 12 state.

Semnarea documentului este prevăzută să aibă loc la Consiliul European din 1-2 martie. Marea Britanie a anunţat încă din decembrie, la Consiliul European, că nu va participa la noul acord, iar Cehia a refuzat, luni seară, să se pronunţe pentru moment în favoarea noului pact bugetar, destinat consolidării disciplinei bugetare în zona euro. Premierul ceh Petr Necas susţine organizarea unui referendum naţional asupra documentului, însă în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Praga nu s-a conturat deocamdată un punct de vedere comun.

Un al doilea document important discutat de cei 27 şi care devine un document politic ce trebuie transpus în concluziile următorului Consiliu este legat de declaraţia politică legată de stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă, în special în rândul tinerilor.

(Corespondenţă din Bruxelles de la Carmen Dinu)