Publicat: 16 Noiembrie, 2017 - 12:10
Pentru evaluarea eronată a candidaturii României la relocarea Agenției Europene a Medicamentului

Evaluarea greșită a candidaturii României la relocarea de la Londra, a Agenției Europene a Medicamentului este un fapt, recunoscut, oficial, chiar de Comisia Europeană. În aceste zile este important să încercăm repararea acestui eveniment, pe care, până la proba contrarie, sunt dispus să îl privesc ca pe "un accident"!

În consecință, din calitatea de europarlamentar și inițiator al acestui proces, prin procedura ce o are la îndemână, aceea a interogării Comisiei Europene, Claudiu Ciprian Tănăsescu a sesizat CE asupra acestui aspect și cere repararea erorii, pe care o consideră „grosolană”, făcută în evaluarea candidaturii României.

"Comisia Europeană recunoaște că a greșit evaluarea candidaturii României la EMA, printr-un document oficial, emis abia la 27 octombrie 2017, timp in care majoritatea statelor membre si-au făcut o opinie eronată privind candidatura României.

Care sunt acțiunile pe care Comisia le va întreprinde pentru a aduce candidatura României la relocarea EMA pe poziția unor șanse egale cu ceilalți competitori, având în vedere greșelile pe care Comisia a recunoscut ca le-a făcut în evaluarea candidaturii României și faptul că evaluarea corecta arată că România are una dintre cele mai bune oferte pentru relocarea EMA?"

Europarlamentarul român consideră că procesul de evaluare a candidaturilor  pentru relocarea de la Londra a agenției trebuie să fie unul corect și echitabil, în spiritul principiilor europene și de asemenea trebuie să țină seamă de principiul conform căruia, instituțiile europene trebuie amplasate unitar la nivelul Uniunii Europene. În concordanță cu acest principiu la relocarea EMA ar trebui să fie favorizate statele membre care nu au pe teritoriul lor nici o instituție europeană.

Aflat la cel de-al doilea mandat în Parlamentul European, dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a contribuit activ la crearea și susținerea unor importante reglementări ce privesc sănătatea publică, mediul și siguranța alimentară. Numai în această legislatură (2014 - 2019), dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a fost coautor a șapte propuneri de rezoluție, a fost raportor sau raportor alternativ a trei inițiative legislative, precum și a numeroase alte acțiuni premergătoare inițiativelor legislative adoptate de Parlamentul European.

Europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu a fost raportorul propunerii de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 726/2004 de stabilire a procedurilor comunitare privind autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman și veterinar și de instituire Agenției Europene pentru Medicamente, o acțiune legislativă considerată de importanță majoră în raport cu siguranța populației.

Europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu este și inițiatorul propunerii de relocare a Agenției Europene a Medicamentului de la Londra la București. (Silviu Molnar)