24 ianuarie 2022

Europol lansează astăzi campania EU Most Wanted 2021, pentru a depista persoanele urmărite din Europa

Distribuie pe rețelele tale sociale:

CAMPANIE EUROPEANĂ ÎN SCOPUL PRINDERII PERSOANELOR URMĂRITE PENTRU INFRACŢIUNI GRAVE

Poliţia Română, alături de agenţiile de aplicare a legii din alte state membre şi Europol, lansează o campanie de creştere a gradului de informare publică, în scopul prinderii persoanelor căutate pentru săvârşirea de infracţiuni de omor, trafic de droguri şi trafic de persoane.

Clipurile campaniei:

Unii dintre cei mai căutaţi infractori din Europa sunt urmăriţi de o perioadă mai lungă. În prezent, ar putea să trăiască o viaţă relativ obişnuită, dar au un trecut pe care vor să-l ascundă. ENFAST, cu sprijinul Europol, lansează astăzi campania EU Most Wanted 2021, pentru a depista persoanele urmărite din Europa.

Persoanele respective sunt căutate pentru infracţiuni grave, cum ar fi omor, trafic de droguri şi trafic de persoane. Vă rugăm să vizitaţi site-ul web al celor mai căutate persoane din Europa, www.eumostwanted.eu, pentru a vedea imagini cu persoanele urmărite şi să verificaţi dacă recunoaşteţi vreuna dintre acestea. Dacă da, puteţi anunţa, anonim, prin intermediul site-ului web, www.eumostwanted.eu. Aţi putea ajuta forţele de ordine să prindă o astfel de persoană.

Aproape toate statele membre participă, în acest an, la campania EU Most Wanted şi există, în prezent, 62 de persoane urmărite, publicate pe site.

Europe’s Most Wanted a fost iniţiat de comunitatea ENFAST, în ianuarie 2016, cu sprijinul Europol. Membrii ENFAST sunt specializaţi în localizarea infractorilor fugari, care sunt bănuiţi sau au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave şi fac obiectul mandatelor europene de arestare. Colaborarea între statele membre este importantă, atunci când este vorba de infracţiuni transfrontaliere şi de persoane care fug dintr-o ţară în alta şi se sustrag, în mod repetat, de la aplicarea legii.

Încă de la lansare, campania a cunoscut un mare succes. În anul 2020, 16 persoane urmărite au fost arestate, 5 dintre arestări fiind datorate campaniei.

De asemenea, cu ajutorul informaţiilor venite de la cetăţeni, dar şi ca rezultat al conştientizării sporite a publicului, pe care o creează campania, infractorii s-au predat.

De la lansarea campaniei, în anul 2016, 110 persoane urmărite au fost arestate, 41 dintre aceste arestări fiind direct legate de informaţii primite de pe site-ul campaniei, www.eumostwanted.eu.

Persoana urmărită de Poliţia Română, în această campanie, este Rizaiy Kamal, alias Rizai Gardiz, cetăţean afgan, de 26 de ani. Acesta are 1,63 metri înălţime şi ochi verzi.

La data de 9 decembrie 2020, în jurul orei 05.00, pe autostrada A1, tronsonul Arad – Timişoara, în incinta unei benzinării, a fost găsită o persoană, de naţionalitate afgană, care a suferit înjunghieri în zona abdominală, fiind victima unei agresiuni. Leziunile suferite au pus în pericol viaţa victimei, acestea fiind cauzate de activitatea violentă a celui în cauză, care, în acelaşi timp, ar fi aplicat lovituri cu cuţitul, în zona abdominală, unei alte persoane, provocându-i moartea.

Pe numele bărbatului, Tribunalul Arad a emis un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere ilegală a frontierei de stat, trafic de migranţi, tentativă de omor şi omor.

E.N. – F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams – Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) înglobează toate structurile naţionale de „Urmăriri”, cu sprijinul Europol, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte localizarea, arestarea şi predarea persoanelor urmărite în baza mandatului european de arestare.