Publicat: 16 Mai, 2017 - 19:05
Share

Țara noastră a înregistrat cel mai semnificativ avans dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu o creștere a PIB-ului de 5,6% în primul trimestru din 2017 comparativ cu perioada similară din 2016. Estimarea a fost publicată marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Cele mai mari creșteri din UE în perioada ianuarie — martie 2017 s-au înregistrat în România (5,6%), Polonia și Lituania (ambele cu 4,1%), Letonia (3,9%), Ungaria (3,7%) și Bulgaria (3,4%).

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, săptămâna trecută, și faptul că exporturile românești au o rată, în aceste luni, de trei ori mai mare față de 2016 și cele mai ridicate, ca și sumă, din 2012 și până acum. În luna martie exporturile de bunuri au fost în valoare de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cel mai mare export lunar din istorie. Așadar, un semnal extrem de bun, dar mai ales încurajator.

De altfel, exporturile de mărfuri românești au început în 2017 cu un avans solid, de peste 13 %, comparativ cu prima lună din 2016. România a exportat, în ianuarie 2017, mărfuri în valoare de 3,57 miliarde euro în Uniunea Europeană.

Așadar. măsurile luate de Executivul României, în acord cu programul de guvernare pe care PSD îl are, au produs deja primele rezultate palpabile.

Potrivit datelor prezentate de premierul Sorin Grindeanu, veniturile la bugetul consolidat, în primul trimestru, sunt cu aproape 4 miliarde de lei mai mari. Colectarea TVA a crescut în februarie 2017 cu 2,5, față de 2016, iar în martie cu aproape 9%, iar în primele luni ale acestui an au fost create peste 60.000 de locuri de muncă, România ajungând la un minim istoric a ratei șomajului.

Cel mai important este însă faptul că această creștere economică nu a avut loc doar pe hârtie, ci este reală și se simte în buzunarele românilor, mai ales în urma majorărilor de venituri și a reducerilor de taxe. Asta înseamnă creșterea reală a nivelului de trai, care infirmă toate criticile și estimările pesimiste legate de programul de guvernare angajat de PSD în timpul campaniei.

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizației Județene a PSD Hunedoara