Publicat: 31 Ianuarie, 2017 - 19:49
Share

Marți, 31 ianuarie, ora 12.00 (ora României), la sediul Primăriei din Kiev, orașul care va găzdui concursul Eurovision Song Contest din acest an, a avut loc tragerea la sorți pentru împărțirea țărilor participante în cele două semifinale ale competiției. Piesa care va reprezenta țara noastră la Eurovision intră în a doua semifinală a concursului, în prima parte a show-ului din 11 mai.

'Obiectivul nostru este o clasare cât mai bună în concursul de la Kiev, iar pentru că anul acesta publicul va decide cine va reprezenta România, invit cât mai mulți telespectatori să voteze la finala Selecției Naționale', spune Iuliana Marciuc, șefa delegației României la ediția din acest an a concursului. 'Până atunci, vă invit să urmăriți la TVR, între 5 și 11 februarie, înregistrările audițiilor din preselecția Eurovision România, o premieră în istoria participării României la concurs. Pe 12 februarie, într-un show care va fi transmis live, vom afla împreună numele celor 15 semifinaliști ai Selecției Naționale', a mai declarat șefa delegației.

Anul acesta, la Eurovision participă 43 de țări, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea din 9 mai, iar 19 țări luptă în cea de-a doua semifinală, pe 11 mai.

Împărțirea țărilor participante pe semifinale este următoarea:

Semifinala 1 — prima parte: Muntenegru, Finlanda, Georgia, Portugalia, Belgia, Suedia, Albania, Azerbaidjan, Australia;

Semifinala 1 — partea a doua: Cipru, Slovenia, Armenia, Moldova, Cehia, Letonia, Islanda, Grecia, Polonia;

Semifinala 2 — prima parte: Macedonia, Malta, Olanda, Serbia, Danemarca, Rusia, România, Ungaria, Austria, Irlanda;

Semifinala 2 — partea a doua: Elveția, Estonia, Israel, Bulgaria, San Marino, Lituania, Croația, Norvegia, Belarus.

Țările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) — Franța, Germania, Spania, Marea Britanie și Italia — sunt calificate direct în finală, alături de țara gazdă, Ucraina.

Ordinea intrării țărilor în concurs va fi stabilită ulterior de organizatori.

În cadrul evenimentului, care a avut loc în Sala Coloanelor a Primăriei orașului Kiev, Vitaliy Klychko, primarul capitalei ucrainene, a preluat, din partea președintelui Consiliului General al orașului Stockholm, Eva-Louise Erlandsson Slorach, însemnele orașului gazdă al Eurovision Song Contest.

Luni, 30 ianuarie, organizatorii au anunțat oficial și logo-ul Eurovision 2017. Sloganul 'Celebrate diversity', alături de imaginea unei amulete tradiționale vor însoți evenimentul muzical european al acestui an. Mai mult decât o bijuterie, Namysto este o amuletă protectoare și un simbol al frumuseții. Fiecare element are un design diferit, celebrând diversitatea și individualitatea.

Pornind de la acest element tradițional, logo-ul ediției 2017 a Eurovision Song Contest simbolizează moștenirea culturală într-o identitate vizuală modernă, care va inspira producția show-ului.

Finala Eurovision Song Contest va avea loc pe 13 mai.

Mai multe detalii, precum și Regulamentul oficial al Selecției Naționale pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa http://eurovision.tvr.ro/.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem — Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi — Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu — Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 și 11 mai și finala pe 13 mai. Alături de România, în competiție s-au mai înscris 42 de țări.