27 iunie 2022

„Eurovision, pe şleau”, la TVR 1

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Concursul Muzical Eurovision, cea mai mare competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU (European Broadcasting Union), s-a numărat dintotdeauna printre cele mai iubite, dar şi controversate programe ale Televiziunii Române, atrăgând numeroşi fani din toată ţara şi nu numai. Rezultatele participării României din ultimii ani, ca şi nenumăratele scandaluri care însoţesc atât Selecţiile Naţionale, cât şi voturile ţărilor participante au determinat mulţi telespectatori să se întrebe dacă intrarea ţării noastre în concurs merită într-adevăr efortul susţinut de care beneficiază.

„Care au fost greşelile ce au dus la eşecurile din ultimii ani ale României la Eurovision? Va plăti cineva pentru ele?”… Sunt doar câteva dintre posibilele întrebări la care se caută răspunsuri luni, 5 iulie, în direct la TVR 1, de la ora 21.00, într-o emisiune-eveniment, „Eurovision, pe şleau!”, pregătită de Marina Almăşan. Show-ul îşi propune să fie o cercetare interactivă a declinului pe care l-a înregistrat, în ultimii ani, participarea României la Eurovision.

Timp de două ore, în cadrul dezbaterii live la care vor participa invitaţi implicaţi în proiectul Eurovision, dar şi fani ai concursului, vor fi puse în discuţie teme precum: „De ce nu mai participă marile voci ale României la Eurovision?”, „De ce a scăzut într-atât interesul românilor faţă de Eurovision?”, „Care sunt soluţiile pentru redresarea situaţiei?” etc.

Printre invitaţi se numără personalităţi de marcă din lumea muzicii, compozitori şi producători muzicali: Horia Moculescu, Alin Dincă – solist Trooper (Rock FM), Dan Manoliu, Dani Constantin – regizor muzical, Mugurel Vrabete (Holograf), Alexandru Urucu (fan înrăit), Nicola, Andrei Partoş şi Andrei Tudor.

Şi pentru că vorbim de cel mai mare concurs muzical internaţional, Paula Seling şi Ovi – reprezentanţi care ne-au adus locuri pe podium la Eurovision – şi The Humans – una dintre trupele care au ieşit din concurs înainte de finală – vor încânta audienţa prin interpretarea celor mai frumoase intermezzo-uri muzicale.

Dezbaterea live va fi interactivă, iar telespectatorii vor putea să participe, prin telefon (mesaje şi intervenţii live), la discuţiile din platou. Prin Skype, din SUA, incisiva Elena Cârstea, un fin observator al fenomenului Eurovision, va interveni şi ea în discuţiile din platoul TVR 1.

„Au trecut 11 ani de când m-am aflat la cârma uneia dintre cele mai reuşite ediţii Eurovision. În 2010, minunaţii mei Paula şi Ovi aduceau României un meritoriu loc trei la marea Finală de la Oslo, artiştii surclasând ca punctaj performanţa Luminiţei Anghel. Eram, pe atunci, şeful delegaţiei României, iar echipa mea se afla la butoane, în toată această sisifică muncă de pregătire – internă şi externă. Desigur, fără cele două voci extraordinare, fără melodia de nota 10, fără carisma celor doi artişti talentaţi, nu s-ar fi ajuns aici. Au fost, aşadar, ani în care Televiziunea Română (prin alţi colegi valoroşi de-ai mei) făcea o imagine foarte bună, în competiţia europeană. Apoi, deodată, filmul s-a rupt. Iar ultimii ani au adus destulă încruntare şi mâhnire pe chipul românilor atenţi la Eurovision. Luni, pe 5 iulie, TVR vrea să pună, în sfârşit, degetul pe rană: să găsească punctele slabe (dar şi pe cele forte, căci există şi din acestea) ale participărilor noastre la Eurovision, să propună soluţii pentru redresarea situaţiei şi spălarea ruşinii. Voi modera o dezbatere încinsă, în seara lui 5 iulie, pe TVR 1, cu invitaţi aleşi şi pricepuţi şi chiar dacă va ieşi cu scântei, important este ca lucrurile să se urnească. Şi la viitoarea ediţie, România să reajungă între primii 10! asta dacă, în urma discuţiilor, nu va rezulta că, poate, e mai sănătos să stăm un an-doi, pe bară Dialogul va fi LIVE, ceea ce pentru mine – om de live – va însemna o reîntoarcere la vremurile bune! Îi mulţumesc Televiziunii Române pentru că i-a încredinţat echipei mele acest eveniment şi sper să nu dezamăgim!”, a declarat Marina Almăşan.

România a participat pentru prima dată la această competiţie în 1994, fiind reprezentată atunci, la Dublin, de Dan Bittman, alături de trupa Holograf, cu piesa „Dincolo de nori”. Au urmat alte 20 de participări, cele mai bune performanţe fiind: de două ori locul trei – în 2005 cu Luminiţa Anghel şi Sistem cu piesa „Let me try”, dar şi în 2010 când Paula Seling şi Ovidiu Cernăţeanu au interpretat piesa „Playing with fire”. Anul 2006 a fost la fel de bun pentru România, Mihai Trăistariu reuşind să se claseze cu piesa „Tornero” pe locul 4, la Atena, obţinând 172 de puncte, cel mai mare punctaj pentru România.

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol