Publicat: 7 Ianuarie, 2014 - 17:10
Share


Centrul European pentru Drepturile Romilor (CEDR) şi Amnesty International salută sentinţa Tribunalului Cluj-Napoca prin care se statuează că decizia primarului din Decembrie 2010 de a evacua forţat aproximativ 300 de persoane de etnie romă şi a-i reloca într-o locaţie vecină cu groapa de gunoi a fost ilegală.

Tribunalul a dispus ca Primăria să plătească daune romilor pentru mutarea lor în Pata Rât şi pentru condiţiile de trai inadecvate întâlnite acolo. De asemenea, Tribunalul a dispus ca Primăria să ofere reclamanţilor locuinţe conforme cu standardele stabilite de legea română a locuinţei. Sentinţa nu este finală.

Centrul European pentru Drepturile Romilor (CEDR) a mandatat o societate de avocaţi locală, Podaru, Buciuman şi Asociaţii, pentru a reprezenta în faţa instanţelor de judecată aproximativ 200 de reclamanţi de etnie romă şi, de asemenea, a sprijinit comunitatea în a înfiinţa o asociaţie menită să lupte pentru drepturile membrilor comunităţii.


“În calitatea mea de director al asociaţiei ce reprezintă interesele comunităţii evacuate de pe fosta strada Coastei, ţin să mulţumesc justiţiei române pentru că au ţinut cont de probe şi nu au acţionat conform unor interese politice” a declarat Florin Stancu, director executiv al Asociaţiei Comunitare a Romilor din Coastei.

“E foarte importantă această decizie deoarece ne luptăm continuu de trei ani de zile. Am primit în sfârşit un rezultat favorabil şi vedem că justitia poate fi dreaptă în România. Chiar dacă am trecut prin trauma evacuării această sentinţă favorabilă ne dă puterea de a lupta în continuare pentru drepturile care ne-au fost încălcate prin abuzul din 17 Decembrie 2010. Vom lupta cu mai multă fortă până când vom fi relocaţi în oraş unde ne este şi locul” a declarat Claudia Greta, activistă pentru drepturilor romilor, membră în Asociaţia Comunitară a Romilor din Coastei.

“Salutăm sentinţa tribunalului prin care se statuează că această evacuare forţată a fost ilegală” a declarat Dezideriu Gergely, directorul executiv al CEDR. “Romii evacuaţi în Pata-Rât au petrecut 3 ani aflându-se împinşi, literalmente, la marginea groapei de gunoi şi îngreunându-li-se accesul la şcoală, la un loc de muncă şi servicii medicale. Solicităm ca autorităţile să nu depună recurs împotriva acestei sentinţe, să găsească locuinţe adecvate şi să stabilească un dialog cu membri comunităţii, permiţându-le romilor să trăiască şi să lucreze ca locuitori ai oraşului”.

“Decizia Tribunalului Cluj trimite un semnal puternic autorităţilor locale din România, şi anume că evacuările forţate şi relocările persoanelor în locuinţe neadecvate sunt inacceptabile. Desemenea, trimite un semnal Guvernului României cu privire la nevoia de a reglementa interzicerea evacuărilor forţate” a declarat Jezerca Tigani, dierctor adjunct Programul privind Europa şi Asia Centrală din cadrul Amnesty International.

Deşi CEDR şi Amnesty International salută această decizie, realitatea e că începe al 4-lea an în care comunitatea de pe strada Coastei îşi duce traiul în Pata-Rât. Familiile evacuate continuă să trăiască în condiţii periculoase, de poluare şi supraaglomerare. Este necesar ca autorităţile să dea urmare sentinţei imediat.

Situaţia de la Pata-Rât nu este singulară şi reflectă o tendinţă ce câştigă din ce în ce mai mult teren şi care afectează romi de pe întreg teritoriul României. În septembrie 2013, în Eforie Sud 101 romi, din care 55 copii, au fost lăsaţi fără adăpost în condiţii meteorologice severe, după ce casele lor au fost demolate pe baza lipsei autorizaţiilor de construcţie. Nu a existat niciun remediu legat de suspendarea evacuărilor, în cursul procedurilor judiciare, arată Amnesty International în cadrul unui comunicat de presă.