5 iulie 2022

Evaluare: Peste 10.000 de misiuni desfăşurate de jandarmii dâmboviţeni în anul 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Evaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa (IJJ Dâmboviţa) pentru anul 2021 s-a desfăşurat astăzi, 20 ianuarie a.c., în Sala de şedinţe „Slt. (p.m.) Negulici Valeriu” de la sediul unităţii, într-un cadru restrâns impus de contextul pandemic.

Colonel Matei Viorel, inspector şef al IJJ Dâmboviţa a evidenţiat sintetic reprezentantului din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (prezent în sistem videoconferinţă), secretarului general al Instituţiei Prefectului, şefilor instituţiilor MAI din judeţ şi personalului propriu bilanţul activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2021, precum şi principalele direcţii de acţiune pentru anul 2022.

În anul 2021, activitatea IJJ Dâmboviţa a urmărit eficientizarea sistemului de ordine şi siguranţă publică printr-o abordare proactivă, orientată către apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, precum şi protecţia instituţiilor fundamentale ale statului.

Ordine şi siguranţă publică:
Eforturile structurilor de ordine publică s-au concentrat în scopul gestionării eficiente a misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice având ca prioritate strategică creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, participarea la menţinerea climatului de siguranţă publică şi prevenirea faptelor antisociale în conformitate cu prevederile planurilor proprii şi ale celorlalte acte normative în vigoare, asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică în zona de responsabilitate din Munţii Bucegi.

În perioada supusă atenţei au fost executate un număr de 10.906 misiuni pe linie de ordine şi siguranţă publică, astfel:

– 275 misiuni pe linie de asigurare şi restabilire a ordinii publice;

– 10.631 misiuni de menţinere a ordinii publice.

Pe timpul pandemiei, în contextul instituirii la nivel naţional a stării de alertă, jandarmii au executat:

– 236 misiuni de supraveghere şi ordine publică în zona unui centru de carantină;

– 117 misiuni de însoţire şi asigurare a protecţiei transporturilor de vaccin împotriva Covid-19;

– misiuni de ordine publică pe timpul aplicării măsurilor de carantină a unor localităţi din judeţul nostru, pentru verificarea modului de respectare a măsurilor epidemiologice de către populaţie, controlul şi supravegherea circulaţiei persoanelor şi adoptarea măsurilor legale destinate limitării riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

În ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională, aceasta s-a desfăşurat în baza planurilor şi protocoalelor de cooperare/ colaborare în vederea asigurării unui climat de siguranţă civică, fiind executate 554 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii, astfel:

– 287 de acţiuni cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa;

– 19 acţiuni cu executorii judecătoreşti;

– 193 de acţiuni cu Direcţia Silvică Dâmboviţa;

– 25 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii (ITM Dâmboviţa, SC Electrica şi Garda de Mediu).

Rezultatele obţinute de structurile de ordine publică pe timpul desfăşurării misiunilor specifice, independent sau în comun cu alte instituţii, s-au materializat astfel:

– 147 fapte de natură penală constatate (independent şi în cooperare cu alte instituţii);

– 810 mandate de aducere puse în executare;

– 2.357 de sancţiuni contravenţionale aplicate, dintre care 1.423 de avertismente scrise şi 934 de amenzi, în valoare totală de 573.200 lei.

Majoritatea sancţiunilor aplicate au vizat nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 republicată şi Legii 55/2020.

Efectivele din cadrul posturilor de jandarmi montane Peştera şi Zănoaga au acţionat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice şi a unui climat de ordine şi siguranţă publică în staţiunile turistice desfăşurând activităţi de informare, îndrumare şi prevenire a producerii accidentelor pe traseele montane. La nivelul structurilor montane ale IJJ Dâmboviţa au fost desfăşurate 34 de acţiuni de salvare/ evacuare şi s-a acordat sprijin unui număr de 79 turişti.

Pază şi protecţie instituţională:

La această dată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, asigură protecţia instituţională, supravegherea şi ordinea publică la un număr de 26 de instituţii publice.

În anul 2021 la nivelul IJJ Dâmboviţa au fost executate şi monitorizate 916 misiuni de pază/protecţie transporturi : de valori (135), cu caracter special (229) şi trasporturi de corespondenţă clasificată (552), fără a înregistra evenimente deosebite.

Rezultatele obţinute de structurile de pază pe timpul desfăşurării misiunilor specifice, s-au materializat în 13 sancţiuni contravenţionale aplicate, dintre care 4 avertismente scrise şi 9 amenzi în valoare totală de 3.600 lei.

Misiunea de pază, supraveghere şi intervenţie la conductele magistrale de transport produse petroliere s-a realizat eficient, oferind protecţia şi supravegherea zonelor de dispunere a acestora şi a contribuit la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului în localităţile a căror zonă administrativă este tranzitată de astfel de conducte, prezenţa jandarmilor în teren fiind apreciată pozitiv de către localnici. Misiunea a fost organizată şi executată în condiţii optime, nefiind înregistrate aspecte negative.

Pe timpul executării misiunii de supraveghere şi ordine publică la conducte de transport produse petroliere, au fost constatate 2 infracţiuni şi aplicate 141 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 32.500 lei.

*** Prin prisma rezultatelor obţinute, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa a avut un aport important la creşterea nivelului de siguranţă al cetăţenilor judeţului, contribuind totodată la limitarea şi înlăturarea efectelor unor situaţii de urgenţă, precum şi prevenirea răspândirii pandemiei prin participarea cu efective şi tehnica din dotare, în zona de responsabilitate, concomitent cu executarea misiunilor permanente. În vederea atingerii obiectivelor generale şi specifice asumate de conducerea unităţii, precum şi pentru creşterea performanţelor, în anul 2022 vor fi avute în vedere principalele direcţii de acţiune stabilite.