Publicat: 27 Februarie, 2019 - 13:56

"Mulţumesc public acestor oameni minunaţi din Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, din Inspectoratul General de Aviaţie, Serviciile Salvamont sau de Ambulanţă ori de la Unităţile de Primiri Urgenţe care zi de zi merg la serviciu pentru a salva vieţi", a declarat ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, cu ocazia şedinţei de evaluare a activităţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pe anul 2018.

Ministrul Carmen Dan a apreciat modul în care cooperează toate aceste structuri care aparţin de ministere şi autorităţi diferite pentru reuşita misiunilor şi obţinerea celor mai bune rezultate, precum cele de anul trecut: peste 11.000 de persoane salvate, aproximativ 430 de mii de intervenţii, mai mult de 360 de mii de adulţi şi copii asistaţi medical.

"Nu a fost un drum uşor şi nici nu am ajuns la capătul lui. Pentru că fiecare zi înseamnă alte misiuni, alte provocări, alte vieţi care trebuie salvate şi deşi cu fiecare lecţie învăţată devenim mai buni decât ieri, noi avem obligaţia să ne pregătim permanent pentru misiunile de mâine. (..) Din perspectiva Guvernului, sprijinul pe care îl putem da este acela de a identifica resursele financiare necesare sistemului de urgenţă. Printre priorităţile acestui Guvern se află sănătatea şi componenta situaţiilor de urgenţă.", a subliniat oficialul MAI.

Astfel, pentru acest an, bugetul prevăzut pentru IGSU este de peste 3,5 miliarde de lei, cu 41,3% mai mare decât anul trecut. Pentru creşterea gradului de dotare a personalului ce desfăşoară misiuni operative, inclusiv echipamente de protecţie, se intenţionează alocarea a peste 11 milioane de lei.

Prioritare sunt de asemenea asigurarea fondurilor pentru încadrarea celor peste 600 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ ale MAI şi continuarea implementării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, pentru lucrările de investiţii aflate în derulare se doreşte alocarea a 5,3 milioane de lei, iar pentru acţiuni de dotare aproximativ 3 milioane de lei.

Pentru Inspectoratul General de Aviaţie, bugetul propus este de aproximativ 85 de milioane de lei, din care peste 25 de milioane sunt pentru mentenanţa aeronavelor din dotare.

În ceea ce priveşte deficitul de personal, în anul 2018, la nivelul IGSU a fost redus de la 11% la 9,8% şi pentru prima dată, în ultimii şapte ani, balanţa de intrări-ieşiri este pozitivă ceea ce înseamnă, că numărul celor care au intrat în IGSU este mai mare, decât al celor care au părăsit sistemul. Deficitul se va reduce şi în acest an, atât la nivelul IGSU, cât şi al Inspectoratului General de Aviaţie, prin încadrarea noilor promoţii şi odată cu finalizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante.

La activitatea de evaluare de astăzi, alături de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, au participat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, Dorel-Gheorghe Căprar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, dr. Laszlo Attila, inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviaţie, comandor Marius Burtan, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor care colaborează cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al MAI.

Tag-uri Nume: