Publicat: 24 Mai, 2017 - 20:00

Marți, 23 Mai 2017, în sala de evenimente a restaurantului Casa Jelen Haz din Arad, începând cu orele 18:00, a avut loc o sesiune de informare (cu traducere simultană) și un eveniment de networking organizate de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) în parteneriat cu Asociația Economică Germano-Română D.R.W. Arad, între cele două organizații existând strânse relații de colaborare. Cele două teme principale ale întâlnirii au fost rambursarea de TVA și problema deșeurilor din ambalaje, pe lângă care s-au discutat și tot felul de spețe și sfaturi practice. 
La eveniment au participat peste 60 de persoane, printre membrii AHK, DRW Arad și forurile de conducere ale celor două organizații, fiind prezenți în sală și reprezentanți ai altor companii ce activează în zona de vest a țării, precum și reprezentanți ai autorităților locale.
Primul care a luat cuvântul a fost domnul Sebastian Metz – director general AHK România, care s-a arătat impresionat de numărul mare de persoane care au dat curs invitației la eveniment și le-a urat acestora bun venit. Un mic discurs de bun venit și o scurtă introducere a temelor de discuție a susținut și binecunoscutul om de afaceri Dragoș Anastasiu – președinte AHK România.
În ceea ce privește rambursarea TVA, au preluat prezidiul Sorana Cernea și Alexandru Sandu, reprezentanții TPA România, membră a TPA Group, companie ce activează la nivel internațional în domeniile consultanță fiscală, contabilitate, audit și consiliere juridică de aproape 40 de ani, fiind acum prezentă în 27 de locații din 11 țări ale Europei Centrale și de Sud-Est cu peste 1.000 de angajați.
Sorana Cernea, partener în cadrul TPA România, a prezentat câteva extrase importante din noua legislație in materie, a prezentat și câteva spețe concrete pe acest subiect și a oferit și o serie de sfaturi pentru contribuabili, în timp ce Alexandru Sandu, legal manager, s-a axat în mod special pe aspectele juridice ale fiscalității, termene impuse de legislație și câteva spețe judecate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Referitor la problema deșeurilor din ambalaje, prezentarea a fost susținută de către Dr. Ilinca Pandele, consultant market entry & business development la AHK România. În luna martie a anului 2016 a fost înființat, la nivelul AHK România, un grup de lucru ce are ca temă protecția mediului și ca scopuri schimbul de informații, noile evoluții în domeniu, precum și elaborarea documentelor de poziție oficiale necesare.
Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și reprezentanți ai autorităților locale, Gheorghe Falcă – primarul municipiului Arad și Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean Arad, care au discutat despre proiectele instituțiilor pe care le reprezintă și au răspuns câtorva întrebări venite din public. Mai mult, dl. Falcă a promis chiar, în urma solicitării deschise a președintelui DRW – Waldemar Steimer, susținere din partea Primăriei Arad pentru o campanie de promovare și conștientizare pe plan local a importanței sistemului dual de pregătire profesională!