9 mai 2021

Eveniment: „Comportament cameleonic” de Elena Stan, spectacol-lectură în regia lui Ovidiu Lazăr, la Teatru3

Distribuie pe rețelele tale sociale:

A doua ediţie a proiectului „Lecturi3” continuă cu noul spectacol-lectură „Comportament cameleonic”, un text al autoarei Elena Stan, în regia lui Ovidiu Lazăr. Evenimentul va avea loc luni, 26 aprilie, de la ora 19:00, la Teatru3. Publicul se va bucura de prezenţa pe scenă a actorilor Daniel Busuioc şi Brânduşa Aciobăniţei. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Elena Stan s-a născut în 1968, în Vălenii de Munte, Prahova. Este absolventă a Facultăţii de Filologie, Universitatea Hyperion, Bucureşti. Timp de 20 de ani a fost profesor titular de limba şi literatura română la Colegiul Ferdinand I, Măneciu, Prahova.

Despre textul cu care a participat la această ediţie a proiectului „Lecturi3”, Elena Stan scrie:

„Piesa de teatru Comportament cameleonic surprinde atitudinea omului care încearcă să identifice oportunităţi şi în situaţii de criză şi care consideră că este deţinătorul adevărului suprem.
El se consideră un damnat al societăţii, fiindcă oamenii obişnuiţi din jur nu pot să îi identifice genialitatea. În realitate, personajul şi-a ratat viaţa, fiindcă s-a complăcut în situaţia de a nu întreprinde nimic concret în dezvoltarea sa personală.
Trecând prin toate categoriile estetice ale genului dramatic, piesa într-un act, cu un singur personaj, surprinde: faza de negare, teroarea şi bravada, personajul trecând foarte repede dintr-o extremă în cealaltă. Toma Necredinciosul simte nevoia să se justifice şi face acest lucru, acuzând categorii socio-profesionale diferite, politicienii, părinţii, întreaga societate. Tot universul a complotat la nefericirea lui!
Limbajul utilizat este al unei persoane care se consideră centrul lumii şi doreşte să stăpânească universul prin felul său de a vorbi. Comportament cameleonic este o oglindă perfectă a realităţilor social-politice ale acestor vremuri.
Finalul acestei piese de teatru este deschis, fiindcă spectatorul este invitat să îşi imagineze deznodământul dorit.”

Proiectul „Lecturi3” a fost iniţiat de Teatrul Naţional Iaşi în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Iaşi şi revista „Alecart”.

Selecţia textelor este realizată, conform unei grile de evaluare, de către un juriu alcătuit din reprezentanţi ai celor trei parteneri de proiect. Spectacolele-lectură au loc lunar, iar publicul are acces gratuit. La finalul fiecărei ediţii, juriul desemnează o piesa câştigătoare ce va fi transpusă scenic şi va intra în repertoriul permanent al teatrului.

Pe site-ul Teatrului Naţional Iaşi s-a adăugat o secţiune dedicată acestui proiect, ce se doreşte a fi o bază de date virtuală pentru cei interesaţi de cele mai noi texte ale dramaturgilor din România şi Republica Moldova.

Toţi cei care doresc să se alăture proiectului Lecturi3 pot trimite piese de teatru la adresa de e-mail lecturi3@gmail.com.

Oana Daian
PR Teatrul Naţional Iaşi