Publicat: 12 Martie, 2018 - 12:47

În perioada 12 -18 martie 2018 are loc la nivel internațional campania Brain Awareness Week 2018, un eveniment care are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a progresului și beneficiilor cercetării la nivelul creierului. Cu acest prilej pe 12 martie a avut loc la București, la hotel Novotel, conferința ‘Despre sănătatea creierului’, organizată sub egida Federației Europene a Asociațiilor de Neurologie (EFNA), având coorganizator Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România). 
 
Evenimentul ‘Despre sănătatea creierului' a făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce reprezintă neuroștiința, cu detalii despre rezerva cognitivă, importanța somnului și nutriției pentru o bună funcționare a creierului. A fost aprofundat conceptul de medicină personalizată și ce anume se poate aplica în afecțiunile neurologice. Neurorecuperarea a fost un alt subiect de actualitate, cu prezentarea câtorva soluții de brain digital health prezente și în România în acest domeniu, precum și informații utile despre recuperarea post AVC.
 
“Neuroștiința reprezintă o disciplină relativ nouă, despre cum funcționează creierul ca anatomie, funcții, mecanisme etc. În zilele noastre marea parte a populației nu are cunoștințe despre tipurile de afecțiuni neurologice cele mai frecvent întâlnite (ca de exemplu atacul vascular cerebral, migrene, Alzheimer, epilepsie, Parkinson, scleroza multiplă etc.) și de aceea aceste afecțiuni sunt unele dintre cele mai afectate de stigmatizare. Problemele cu care se confruntă sistemul medical sunt generate de costurile ridicate ale tratamentului, necesitatea unor echipe multidisciplinare sau opțiuni terapeutice variate, dar și de investiții mici în cercetare comparativ cu alte afecțiuni.”, declară Andreea Antonovici, Public Affairs Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă și vicepreşedinte APAN România
 
“Neuroștiințele sunt ansamblul științelor dedicate studiului și înțelegerii sistemului nervos și adună sub aceeași umbrelă medicina, fizica, psihologia, informatica și chiar și filozofia, în încercarea de a cuprinde și explica acest vast domeniu. Neuroștiințele studiază în dinamică structura, funcțiile, genetica, biochimia, fiziologia și patologia sistemului nervos.
Întreaga noastră existență, tot ce simțim, felul în care percepem lumea înconjuratoare, tot ce gândim, modul în care ne comportăm în societate și interacționăm unii cu alții este determinat de sistemul nostru nervos, de creierul nostru, de maduva spinării și de rețeaua de nervi care străbate fiecare parte a corpului nostru. De aceea înțelegerea și decodificarea acestui sistem este de maximă importanță pentru medicină și pentru noi toți.
La Neuroaxis încercăm să contribuim la dezvoltarea acestui domeniu prin activitatea noastră dedicată neurologiei și domeniilor conexe” – prezentare realizată de Dan Mitrea, fondator Neuroaxis, medic specialist neurolog.
 
“Medicina personalizată îşi propune asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Şi de prima dată. Medicina personalizată începe cu pacientul. Aceasta deține un potențial foarte mare pentru îmbunătățirea calității vieții multor pacienți, precum și pentru asigurarea unor rezultate mai bune în ceea ce privește eficiența și transparența sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, integrarea sa în practica clinică și îngrijirea zilnică se dovedește dificilă. Există în continuare multe bariere și provocări legate de accesul la servicii medicale în timp util”, a spus Dr Marius Geantă, preşedinte Centrul pentru Inovație în Medicină.
 
Unul dintre subiectele cu cel mai mare interes din partea participanților a fost ‘rezerva cognitivă’: “Având responsabilități, învățând noi abilități, ne menținem creierul activ. Chiar dacă părți din țesutul cerebral degenerează, activitatea mentală și psihică poate construi noi trasee pentru rezolvarea problemelor.”, conf. univ. dr Carmen Adella Sîrbu, SUUMCB
 
“Pacientul ar trebui să se afle în centrul echipei multidisciplinare, ceea ce arareori se întâmplă în România. Comunicarea dintre pacient și medic trebuie să se schimbe, pacientul de azi înțelege și se documentează despre afecțiunea pe care o are, ceea ce face esențială o informare și educare corectă despre toate aspectele implicate. Este conștient de implicațiile sociale, pune întrebări și începe să negocieze opțiunile terapeutice”, a declarat Dragoș Popescu, președinte APAN România.
 
Conferința ‘Despre sănătatea creierului’ a fost dedicată dezvoltării personale a leaderilor asociațiilor de pacienți din domeniul neurologiei din România, pusă în folosul organizației și implicit a pacientului pe care aceștia îl reprezintă. Au fost prezenți reprezentanți din domeniile scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, AVC, distonie, miastenia gravis, sănătate mintală, boli rare etc. Cu sprijinul Janssen România, evenimentul a fost deschis și pacienților și aparținătorilor lor.
 
Federația Europeană a Asociațiilor Neurologice (EFNA) reunește organizațiile umbrelă din Europa și grupurile de advocacy pentru pacienții din domeniul neurologiei, în vederea colaborării cu alte asociații din domeniu, inclusiv Academia Europeană de Neurologie (EAN), în inițiativa numită "Parteneriat pentru Progres". 
Obiectivele EFNA sunt:
• Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu afecțiuni neurologice, a familiilor și îngrijitorilor acestora;
• Promovarea unui diagnostic rapid și precis, tratament adecvat, reabilitare și îngrijire pentru persoanele cu afecțiuni neurologice;
• Promovarea unui acces mai bun la informații, informații corecte și ușor de înțeles;
• Creșterea nivelului de conștientizare publică și înțelegerea afecțiunilor neurologice;
• Eliminarea prejudecăților și a stigmei asociate afecțiunilor neurologice;
• Creșterea priorității acordate neurologiei de către cei ce iau decizii la nivel politic, precum și de către specialiștii din domeniul medical.
 
În prezent EFNA are 18 asociații membre, localizate în diferite colțuri ale Europei.
www.efna.net 
  
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) reprezintă comunitatea care oferă tuturor persoanelor afectate de bolile neurodegenerative posibilitatea de a-și trăi viața la cel mai înalt potențial și de a asigura sprijinul de care au nevoie, până când un tratament va fi, în cele din urmă, găsit.
 
APAN România reprezintă și apără drepturile persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative în țara noastră. Misiunea asociației este să ofere acces la informații inovatoare, să educe toate părțile interesate cu privire la nevoile persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative și să faciliteze accesul echitabil la tratament și terapii de înaltă calitate, pentru îmbunătățirea calității vieții.
 

  
  
 

Tag-uri Nume: