Publicat: 15 Aprilie, 2019 - 15:07

Institutul francez organizează un eveniment-ecou în contextul Festivalului Spotlight, cu intrare liberă, clădirea devenind un generator de energie artistică într-o seară a conexiunilor luminoase, vineri, 19 aprilie, începând cu ora 19:30, în Atriumul sediului din Bulevardul Dacia, numărul 77.

În cadrul secvenţei oficiale de inaugurare a Sezonului România-Franţa, Yann Toma, promotor al conceptului de energie artistică, propune un proiect ingenios bazat pe capacitatea luminii de a aduce oamenii împreună, îmbinând arta performativă şi instalaţiile. Artistul investeşte codul morse cu valenţe inedite, imaginând o acţiune participativă, la care publicul larg este invitat să contribuie prin sugerarea de cuvinte traduse în acest limbaj şi proiectate prin pulsaţii luminoase spontane de la ansamblul ferestrelor Institutului.

Intitulat Transmisiune / Transmission - lumini către lume, proiectul presupune realizarea unei instalaţii narative pe tema cuvintelor de dragoste şi a mesajelor adresate lumii. Aceste elemente, pe care publicul este invitat să le scrie în prealabil pe pagina Facebook a Institutului francez, vor fi citite de fiecare participant în centrul instalaţiei dispuse în formă de cerc, în Atrium, formând un lanţ uman. Servindu-se de energia individuală ca materie de bază, publicul va participa la transformarea clădirii Institutului într-o antenă luminoasă franco-română, invitând la conştientizarea unei serii de probleme din lume. Participanţii vor avea ocazia de a contribui la stimularea circulaţiei de energie care ne uneşte, într-un spirit de sensibilizare cu privire la viitorul umanităţii.

Proiectul realizat la Bucureşti este primul dintr-o serie de patru asemenea intervenţii ce vor fi realizate ulterior la Cluj, Iaşi şi Timişoara.
Yann Toma este un artist francez contemporan preocupat nu doar de estetică, ci şi de actualitatea socio-politică, asumând o conştiinţă a responsabilităţii conturate de un crez civic ce i-a permis numeroase colaborări cu actori din sfera industrială, politică sau a cercetării. Artistul este preşedinte al Ouest-Lumiere, fostă întreprindere de electricitate din Lyon creată la începutul secolului al XX-lea, pe care a readus-o la viaţă în 1991. De asemenea, Yann Toma este cercetător în cadrul Universităţii Paris-1 Pantheon-Sorbonne şi ocupă, în mod excepţional, funcţia de artist observator-antreprenor în cadrul ONU, participând, în această calitate, la Conferinţa Părţilor în contextul Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (COP21) în 2015.

Ferm convins de importanţa recuperării şi prezervării ţesutului social, Yann Toma apelează la noţiuni precum energia artistică sau puterea energiei transformatoare a maselor pornind de la memoria colectivă. Un exemplu în acest sens este opera participativă Human Energy, creată în contextul negocierilor din timpul COP21. Artistul a strâns 75 de milioane de persoane în jurul Turnului Eiffel printr-o aplicaţie pentru telefonul mobile, Runtastic, transformând simbolul parizian într-o imensă antenă de propagare a energiei artistice timp de o săptămână. Operele sale se regăsesc în numeroase colecţii, inclusiv la Centrul Georges Pompidou din Paris.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: