30 septembrie 2022

Eveniment gastronomic, marca Muzeul ASTRA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe această cale, vă invităm să ne fiţi alături în cadrul unui eveniment gastronomic, marca Muzeul ASTRA. Acesta va fi organizat în weekend (4-5 iunie, între orele 10-18) în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgul de ţară. În cadrul evenimentului (Pre)Gătim bucate tradiţionale @ Muzeul ASTRA! , conducerea Muzeului ASTRA se va aşeza pentru a doua oară în ultimii doi ani „la cratiţe” & ceaune (la propriu, prima dată fiind în 2021 la Noaptea Muzeelor) şi va găti preparate tradiţionale pentru vizitatori, după următorul program/ meniu:

– sâmbătă, 4 iunie – Ciprian Ştefan, manager general, va prezenta un atelier gastronomic specific perioadei de început de vară pe la moţi.

* În acelaşi cadru, va fi organizat şi un atelier meşteşugăresc de confecţionat şindrilă ca-n Ţinutul Moţilor Crişeni

BACKGROUND INFO (oferit de dl manager general Ciprian Ştefan)

La sfârşitul lunii mai, în localităţile montane din Ţinutul Crişenilor (nordul judeţului Hunedoara, estul jud. Arad) începe perioada de păşunat pentru vite. Iarba fiind fragedă are cele mai multe proprietăti, iar laptele este dulce şi gustos. Hrana familiilor era axată pe principalele resurse existente în această perioadă, adică verdeaţa(ceapa verde, loboda, salata, usturoiul verde) şi lactatele – smântâna, zămăcişa şi laptele acru. Se gătea papa de coade, salata fiartă în lapte, zama de lobodă. Aceste bucate vor fi pregătite în weekend la Muzeul ASTRA!

-duminică, 5 iunie, Ciprian Ştefan, manager general Muzeul ASTRA, Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA si Mirela Iancu, director Marketing Cultural Muzeul ASTRA vor prezenta ateliere gastronomice specifice perioadei din zonele lor de provenientă (Ţara Moţilor, Oltenia şi zona Mărginimii Sibiului) şi documentate în cercetările de teren. Exemple de reţete care vor fi gătite şi servite de directorii Muzeului ASTRA: stufat de miel, ciorbă de salată şi omletă cu slană, varză nouă cu carne de miel sau carne de porc.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Departamentul Marketing
Muzeul ASTRA
www.muzeulastra.ro – www.muzeulastra.com

Sursa foto Muzeul ASTRA