Publicat: 13 August, 2018 - 18:22

Rusia, Iranul, Kazahstanul, Azerbaidjanul şi Turkmenistanul au semnat un acord istoric care defineşte statutul Mării Caspice, epilogul a peste 20 de ani de negocieri dure, ale căror mize sunt petrolul, gazele naturale şi caviarul, relatează AFP.

Cele cinci ţări de pe malurile Mării Caspice s-au pus de acord duminică, într-o reuniune în portul kazah Aktau, asupra statutului acestei întinderi de apă, aflată într-un vid juridic de la dizolvarea Uniunii Sovietice, ce îngloba la acea vreme aceste state - mai puţin Iranul, cu care exista un acord.

Gazda ceremoniei, preşedintele kazah Nursultan Nazarbaie, a salutat un ”eveniment istoric”.

”Putem spune că un consens asupra statutului mării a fost dificil de aşteptat şi a luat timp, negocierile s-au eşalonat pe 20 de ani şi au necesitat eforturi importante şi comune ale părţilor implicate”, a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a evocat, la rândul său, o convenţie a cărei ”semnificaţie va face epocă” şi a pledat în favoarea unei mai mari cooperări militare între ţările de la Marea Caspică, în vederea ”asigurării păcii” în regiune.

Potrivit lui Nazarbaiev, principalele puncte ale noului acord privesc autorizare construirii de conducte submarine în vederea transportului de hidrocarburi, cote de pescuit stabilite pentru fiecare ţară şi interdicţia oricărei prezenţe militare a vreunei terţe ţări în Marea Caspică.

”Marea Caspică le aparţine doar ţărilor Mării Caspice”, a salutat imediat preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Rusia a fost nevoită să cedeze într-un număr de subiecte, însă ”a câştigat puncte bune deoarece a ieşit dintr-o situaţie de impas” şi şi-a consolidat imaginea de ţară producătoare de acorduri diplomatice, relevă John Roberts, un analist care colaborează cu Atlantic Council.

De asemenea, acordul urmează să aşeze predominanţa militară rusă în regiune, interzicând unor ţări terţe să dispună de baze la Marea Caspică.

Iranul, la rândul său, ar putea să profite de această claritate oferită de noul text în vederea lansării unor proiecte comune cu Azerbaidjanul.

Republica islamică a recurs în trecut la manevre militare navale ostile, cu scopul de a-şi apăra pretenţiile la Marea Caspică.

În afară de consideraţii economice şi militare, acordul dă speranţa păstrării diversităţii ecologice a regiunii.

Populaţiile de beluga, ale căror ouă sunt apreciate în întreaga lume în chip de caviar, vor putea de-acum să se multiplice, mulţumită unui ”regim al cotelor clar şi comun în apele Mării Caspice”, potrivit lui Roberts.

Tag-uri Geo: