26 octombrie 2021

Eveniment istoric pentru Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla – înscăunarea noului Episcop Eparhial

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sfântul Părinte Papa Francisc şi-a dat acordul, la data de 14 aprilie a.c., pentru alegerea canonică făcută de către Sinodul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în data de 12 aprilie a.c., la Blaj, ca în Scaunul episcopal de Cluj-Gherla să fie transferat Preasfinţitul Claudiu Lucian Pop, până în prezent Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore.

Ca urmare, Eparhia de Cluj-Gherla îşi aşteaptă noul Întâistătător, pe Preasfinţitul Părinte Claudiu. În acest Scaun episcopal, cu vrednicie au stat Episcopul unirii – acum Fericitul Episcop Iuliu Hossu -, bunul Arhiepiscop George Guţiu şi făcătorul de pace Episcop Florentin Crihălmeanu, cei care acum se roagă pentru Biserica şi poporul lor în faţa Tronului lui Dumnezeu.

Înscăunarea Preasfinţitului Părinte Claudiu, ca Eparh de Cluj-Gherla, va avea loc sâmbătă, 24 aprilie a.c., începând cu ora 11.00, în cadrul Sfintei Liturghii care se va celebra pe esplanada din faţa Catedralei Martirilor şi Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca.

Celebrarea solemnă se va desfăşura în prezenţa delegatului oficial al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfinţitul Părinte Mihai, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Bucureşti, în prezenţa delegatului Nunţiului Apostolic în România şi Republica Moldova, asistaţi fiind de majoritatea episcopilor catolici din România, precum şi de alţi episcopi sosiţi de peste hotare.

În cadrul ceremoniei de înscăunare, Preasfinţitul Părinte Claudiu va purta crucea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, îi va fi data mantia arhierească a Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop George Guţiu, iar toiagul arhieresc pe care-l va primi va fi cel al vrednicului de pomenire Episcop Florentin Crihălmeanu. Toate acestea reprezintă dorinţa noului Arhiereu de a se înscrie în linia slujirii plină de credinţă, speranţă şi iubire pe care au urmat-o aceşti înaintaşi ai săi în Scaunul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla.

În încheierea ceremonialului, Preasfinţitul Părinte Claudiu, în calitate de Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, va primi mesajele din partea autorităţilor bisericeşti, din partea autorităţilor Statului precum şi salutul reprezentanţilor preoţilor, persoanelor consacrate, credincioşilor şi ai diferitelor asociaţii din Eparhia de Cluj-Gherla.

„Invitaţie noastră este adresată tuturor preoţilor, persoanelor consacrate, credincioşilor din întreaga Biserică Greco-Catolică şi tuturor oamenilor de bine de a fi prezenţi şi de a se uni în rugăciune pentru a-l primi aşa cum se cuvine pe cel pe care Dumnezeu l-a rânduit să conducă pe drumul credinţei Eparhia noastră”, a îndemnat Mons. Marius Cerghizan, preotul numit să asigure buna administrare a Eparhiei după trecerea la Casa Tatălui ceresc a Preasfinţiei Sale Florentin.

Totodată, toţi participanţii la evenimentul istoric programat la Cluj-Napoca sunt chemaţi să respecte normele sanitare în vigoare pentru perioada de pandemie.

Întreaga ceremonie va fi transmisă în direct prin intermediul postului TVR3/TVR Cluj.

Prin voia Bunului Dumnezeu, la data de 24 aprilie a.c., la Cluj-Napoca se va scrie istorie, istoria lui Dumnezeu cu poporul Său din Eparhia de Cluj-Gherla, popor aflat în călătorie pe calea spre mântuire.

Pr. Daniel Avram
Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla