18 iunie 2021

Eveniment UPT privind siguranţa alimentelor, în calendarul OMS-FAO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) a organizat, în perioada 7-9 iunie 2021, evenimentul „Siguranţa alimentelor este responsabilitatea tuturor”, desfăşurat online, alăturându-se astfel campaniei de conştientizare a importanţei siguranţei alimentelor iniţiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (World Health Organization-WHO) şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (Food and Agriculture Organization-FAO), având ca temă principală în anul 2021 – „Alimente sigure pentru sănătatea de mâine”.

Evenimentul „Siguranţa alimentelor este responsabilitatea tuturor” a cuprins 3 secţiuni:

A. 7 iunie 2021 – Finala concursului „Tinerii şi siguranţa alimentelor – PolySafeFood” (ediţia a II a,) adresat elevilor claselor V-VIII şi IX-XII şi studenţilor din ciclul de studii licenţă.

B. 8 iunie 2021 – Work-shop-ul „Siguranţa alimentelor de la materie primă la produs”, care şi-a propus promovarea soluţiilor şi modalităţilor implementate de specialiştii din companiile cu profil alimentar din România pentru prevenirea, detectarea şi gestionarea riscurilor din procesele tehnologice. Companiile care s-au alăturat acestui eveniment sunt: Aromatics SRL, Smithfield România SRL, European Drinks SA, Avis3000 SRL, Albalact S.A, Alpin 57 Lux SRL, Soloverde SRL, Transilvania Nuts SRL, Dacia Plant SRL, Verdino Greenfoods SRL.

C. 9 iunie 2021 – Work-shop-ul „Rolul universităţilor în formarea specialiştilor din domeniul siguranţei alimentare”, care a reunit cadre didactice şi cercetători din domeniul siguranţei alimentelor din România pentru a aborda provocările şi cerinţele existente în formarea de specialişti capabili să dezvolte procese tehnologice şi metode de analiza şi control pentru alimente sigure.
La acest deschiderea manifestării au fost prezenţi, alături de organizatori şi participanţi, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, şi reprezentantul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor dr. Alexandru Supeanu.

Universităţile care s-au alăturat evenimentului sunt: Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor; Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea de Chimie Aplicata si Ştiinţa Materialelor; Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, Facultatea de Inginerie Alimentară; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Baia Mare.

Pentru Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus 6 teme:

1. Asiguraţi-vă că este sigur- Guvernele trebuie să asigure alimente sănătoase şi nutritive tuturor;

2. Cultivaţi/Produceţi alimente sigure – Producătorii agricoli şi alimentari trebuie să adopte bune practici;

3. Păstraţi alimentele în siguranţă – Operatorii economici trebuie să se asigure că alimentele sunt sigure;

4. Consumaţi alimente sigure – Consumatorii trebuie să fie informaţi despre alimentaţia sigură şi sănătoasă;

5. Colaboraţi pentru siguranţa alimentelor – Să lucrăm împreună pentru o hrană sigură şi sănătate;

6. Cercetătorii explică de ce siguranţa alimentelor este responsabilitatea lor- Tendinţe si cercetări pentru siguranţa alimentelor.

Evenimentul a fost inclus în lista evenimentelor organizate la nivel mondial cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentelor şi este postat site-ul OMS-FAO: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1402221/
La finalizarea concursului de proiecte „Tinerii şi siguranţa alimentelor-PolySafeFood” (ediţia a II-a), elevii claselor V-VIII şi IX-XII, precum şi studenţii din ciclul de studii licenţă au obţinut premii după cum urmează:

– Clasele V – VIII – 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III şi 3 menţiuni;

– Clasele IX – XII – 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III şi 6 menţiuni;

– Studenţi licenţă – 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III şi 3 menţiuni.