17 iunie 2021

Evenimente culturale dedicate Zilei Europei, organizate în toată țara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anual, la data de 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, sub egida păcii și a unității. În această zi, în urmă cu 71 de ani, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, a susținut un discurs intrat în istorie ca „declarația Schuman” ce propunea o nouă formă de cooperare politică în Europa care să facă imposibilă izbucnirea unui nou război, prin cooperarea statelor în producţia de cărbune şi oţel. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) a fost înființată un an mai târziu, prin Tratatul de la Paris, având drept membri fondatori Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxemburg, aceasta fiind prima organizație care a stat la baza Uniunii Europene. România a devenit membră UE la data de 1 ianuarie 2007.

Astăzi, sărbătorim Ziua Europei prin organizarea de diferite evenimente în toată țara, mai multe instituții subordonate Ministerului Culturii marcând această zi prin spectacole, concerte sau expoziții.

Chiar de Ziua Europei, Biblioteca Națională a României invită doritorii să se vaccineze în cadrul Maratonului de Vaccinare – Ediția București, ce are loc din data de 7 mai (ora 16:00) și până la data de 10 mai (ora 8:00). În cele trei zile, persoanele prezente vor avea parte și de un program artistic, duminică fiind invitate să se bucure de sunetele viorii Stradivarius Elder-Voicu, sub arcușul violonistului Alexandru Tomescu.

„Maratonul de vaccinare – Ediția București devine anul acesta parte integrantă a celebrării Zilei Europei. Pentru că e și un moment de bucurie, deoarece doar astfel ne asigurăm că vom depăși pandemia și că ne vom relua viața cât mai aproape de normalitatea cunoscută. Sectorul cultural este printre cele mai afectate de restricțiile sanitare impuse pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2 și numai printr-o acoperire vaccinală optimă vom putea deschide mai rapid și fără probleme teatrele, instituțiile de cultură și chiar organiza evenimente”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

 

 • Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” organizează două evenimente pentru sărbătorirea Zilei Europei:
 • Duminica 9 mai 2021 pe Platforma EU – Privesc.eu va fi difuzat concertul extraordinar al Orchestrei Române de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru și David Crescenzi. Programul concertului include lucrări de Sabin Pautza, Constantin Dimitrescu, Gioachino Rossini, W.A. Mozart și Ludwig van Beethoven.

 

 • La centrul de vaccinare de la Biblioteca Națională, deschis în perioada 7-9 mai 2021 vor participa 3 formații camerale, alcătuite din membrii Orchestrei Române de Tineret.
 • Vineri 7 mai 2021, ora 17:00: Aron Cavassi – vioară, Iulian Ochescu – pian. În program, lucrări de: Philip Glass, Arvo Pärt, Claude Debussy, Ravel, Bartok
 • Sâmbătă 8 mai 2021, ora 17:00: Sebastian Antoneac – clarinet, Cornelius Zirbo – violoncel, Theodor Dumitru– pian. În program, lucrări de Ludwig van Beethoven și Johannes Brahms.
 • Duminică 9 mai 2021, ora 17:00: Izabela Ghergu – violoncel, Ioana Tudor – vioară, Ionuț Diaconu – pian. În program lucrări de: George Enescu, Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Franz Liszt.

 

 • Opera Națională Română din Timișoara organizează duminică, 9 mai 2021, începând cu ora 19.00, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, recitalul de lieduri „Cânt și cuvânt în romantism II” în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și cu Muzeul Național de Artă din Timișoara. Soliști sunt messo soprana Gabriela Varvari, tenorul Cosmin Ifrim și basul Alexandru Moisiuc, la pian Angela Balici și Traian Moldovan.

 

 • Muzeul Național al Țăranului Român are programat, cu această ocazie, finisajul expoziției „Interferențe balcanice”, în sala Acavariu. Expoziţia reuneşte 42 de artişti din România, Bulgaria şi Grecia, ţări aparţinând Europei și regiunii balcanice, creând astfel, dincolo de punţi culturale, o nouă stare de normalitate în această perioadă dificilă. Se încearcă promovarea, în noul context cultural, a unei arii extrem de largi de trăsături specifice, mentalităţi, obiceiuri, apartenenţe culturale şi civilizaţionale, care integrează interculturalitatea balcanică.

De asemenea, cinefilii sunt aşteptaţi, pe perioada zilelor 7 – 9 mai, la proiecțiile celor trei filme finaliste în competiția pentru Premiul Publicului LUX, organizată de Parlamentul European (detalii aici:https://luxaward.eu/en).

Toate filmele vor avea proiecții începând cu ora 19.00, la Cinema Muzeul Ţăranului, după următorul program:

 • Vineri, 7 mai: „Colectiv” (Regie: Alexander Nanau, 2019, România, documentar, 109′, Distribuitor: Bad Unicorn)
 • Sâmbătă, 8 mai: „Corpus Christi” (Regie: Jan Komasa, 2019, Polonia, dramă, 115′, Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15), Distribuitor: Bad Unicorn)
 • Duminică, 9 mai: „Încă un rând” (Regie: Thomas Vinterberg, 2020, Danemarca, comedie/dramă, 115′, Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15), Distribuitor: Bad Unicorn)

 

 • Muzeul Național Bran în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bran, va susține cu ocazia Zilei Europei o prezentare online la Liceul „Sextil Pușcariu” din Bran, cu tema „Regele Carol al României, personalitate marcantă a Europei, în contextul declarării independenței de stat a României”.
 • Muzeul Național Peleș va organiza pentru elevii Colegiului „Mihail Cantacuzino”  din orașul Sinaia, în cadrul  proiectului „Regii si Reginele României”, prelegerea outdoor „Regele Mihai I și contribuția sa la victoria Aliaților (1944 – 1945)”. Prelegerea își propune ilustrarea rolului activ al ultimului suveran al României în scurtarea celui de-Al doilea Război Mondial, fapt care a dus la victoria finală asupra Germaniei naziste.
 • Teatrul Național București se implică într-un proiect organizat de Delegația EU de la Belgrad pentru celebrarea „Zilei Europei”. Inițiativa va asigura vizibilitate pentru țara noastră și presupune instalarea în Belgrad și în alte orașe din Serbia a unui panou inteligent multimedia care permite un dialog audio-video între un interlocutor (persoană, concept artistic, interpret, actor, moment de pantomimă, artist grafic etc.) și publicul sârb, în mod spontan.

Astfel, actorii Ileana Olteanu și Eduard Adam vor prezenta în data de 9 mai 2021 un program live, de pe scena mare a TNB, alcătuit din momente de teatru non-verbal (pantomimă, dans, improvizație etc), program care va putea fi urmărit de belgrădeni începând cu ora 15.00, pe ecranul multimedia. Conform conceptului acestui proiect, transmisia va fi live, cei doi actori putând interacționa cu trecătorii care se vor opri în fața ecranului.

 • Concertul „ENESCU, MOZART, BEETHOVEN. Concert pentru Europa” este organizat de Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Muzeul Național George Enescu din București, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Radio România Muzical, Vibrate Festival Brașov și Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma și cu patronajul Ambasadei României în Italia, Reprezentanței Comisiei Europene în Italia și al Primăriei orașului Roma.

Concertul va fi transmis online duminică, 9 mai 2021, ora 19:00 (ora 20:00 – ora României) pe pagina de Facebook a Accademia di Romania in Roma: https://www.facebook.com/AccademiaDiRomania, a Muzeului Național George Enescu: https://www.facebook.com/muzeulnationalgeorgeenescu și a postului Radio România Muzical: https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990 și-i va avea ca invitați pe violonistul Vlad MAISTOROVICI și pianista Diana IONESCU. În program, piese de George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Mark Turnage și Pablo de Sarasate.

 • Teatrul Național din Timișoara marchează Ziua Europei printr-un spectacol ce va avea loc la Sala 2 a Teatrului Național – la 30% din capacitatea sălii, în conformitate cu legislația anti-covid în vigoare – de la ora 19:00. Spectacolul pune în centru una din constantele care definesc evoluția țărilor europene: educația. „Cercurile încrederii”, pe un text de Radu Popescu, investighează prin intermediul poveștilor a cinci adolescenți, efectele felului în care societatea, prea puțin atentă la noua generație, își distruge viitorul.