29 septembrie 2022

Evenimente culturale la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului – Mogoşoaia invită publicul, în primul weekend al lunii mai, la o serie de evenimente culturale:

* Sâmbătă, 7 mai 2022, de la ora 14:00, la galeria Parter a Palatului Brâncovenesc va avea loc deschiderea expoziţiei LA PORŢILE EDENULUI, artist Florin Petrachi, curator Adina Renţea. Scenografia expoziţională a paradisului poartă semnăturile lui Adrian Damian şi Raluca Alexandrescu.

Pictor reprezentativ al şcolii de artă contemporană ieşene, Florin Petrachi s-a născut în Hârlău, a urmat Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi şi Facultatea de Arte Plastice a Universităţii „George Enescu”. Ulterior a absolvit un master în cadrul aceleiaşi facultăţi, în paralel urmând şi cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Secţia „Artă sacră”.
Cu o vocaţie artistică dezvăluită „de la prima întâlnire cu un instrument de scris”, aşa cum el însuşi mărturisea, Florin Petrachi aparţine tinerei generaţii de artişti care îşi gestionează identitatea artistică, înglobând în substanţa ei lecţiile succesive propuse de arta modernă. Modele artistice ale secolului al XX-lea, precum Henri Rousseau sau Gauguin, i-au marcat traseul artistic. S-a despovărat însă de ele, construindu-şi propria identitate.(…)
Parte din lucrările expuse la Palatul Mogoşoaia fac parte din seria, puternic autobiografică, Lumea lui Adam, serie care a fost expusă într-o expoziţie de succes, la Institutul Cultural Român de la Paris, în 2019. O suită importantă de lucrări prezente în expoziţie reprezintă rodul viziunii sale artistice din ultimii doi ani.
Expoziţia va fi, în mod fericit, completată de un album de înaltă ţinută artistică, care poartă între filele lui semnăturile unor importanţi oameni de cultură din ţară şi străinătate.

* Galeria Cuhnie, găzduieşte tot începând de sâmbătă, de la ora 16.30, expoziţia artistului Traian Lupu, intitulată FAITH S&FIGHTS, curator Doina Mândru.

La două decenii de la debutul în forţă cu trei expoziţii prezentate în ţară şi în Statele Unite în acelaşi an, grafică, fotografie apoi pictură, prin care s-a făcut remarcat de critica vremii, Traian Lupu – retras între timp în restaurare – revine cu o selecţie din foarte consistenta sa cercetare artistică desfăşurată în ultimii ani.
Inspirat, dar şi generat de realităţile de ordin conflictual care s-au impus nu doar în societatea noastră, ci în lumea ultimelor decenii, ciclul Faiths & Fights s-a dezvoltat într-o serie de mare amploare pornind de la explorarea sistematică, în plan formal, a posibilităţii şi, totodată, a nuanţelor dialogului dintre două personaje redate sintetic, după o schemă plastică reluată cu infinitezimale variaţii, dar cu o semantică uşor diferită şi o tensiune mereu crescândă.
Lectura lor ca posibil dialog interior dintre ego şi alter – ego, suflet şi raţiune, nu schimbă cu nimic datele demersului, pentru că lupta este în primul rând a ego-ului, cu sau fără o credinţă, un ţel anume, el se arată mereu puternic ancorat în propria limitare.(…) Echilibru şi obiectivare plastică, analiză şi dezvoltare serială a ideilor versus transcript automat, la cald, al stărilor şi stihiilor interioare sunt polii care definesc un demers artistic de o dramatică şi sesizantă autenticitate.
Doina Mândru

* Galeriile Foişor şi Gheţărie găzduiesc până la sfârşiul lunii mai expoziţia OBSOLESCENTUM semnată de artistul Emil Cristian Ghiţă şi curatoriată de Ana Petrovici-Popescu. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 7 mai, de la ora 17.30.

OBSOLESCENTUM concentrează o cercetare artistică demarată în 2018 sub forma unei documentări fotografice a unui sit post industrial, transpusă în expoziţia RAFIN_X, care cu timpul s-a dezvoltat într-o cercetare artistică ce naşte noi abordări şi întrebări.

Chintesenţa societăţii contemporane poate fi redusă la un singur concept empiric: obsoscenlenţa programată, privită ca un proces tehnologic, economic, capabilă să genereaze schimbări de paradigmă şi masive cantităţi de deşeuri. Preocuparea mea este legată atât de înţelegerea şi conştientizarea procesului de obsolescenţă prin paradigma societăţii contemporane cât şi de efectele acestuia, atat asupra condiţiei umane cât şi asupra mediului. Opus acestui tip de existenţă, natura este un sistem ce are capacitatea de a se autocorecta, obsolescenţa în natură putând fi privită ca o formă de selecţie naturală, evoluţie.”
Emil Cristian Ghiţă

Expoziţiile pot fi vizitate în perioada 7 – 30 mai, de marţi până duminică, între orele 10-18.

* Vineri, 6 mai 2022, cei mici sunt invitaţi între orele 12.30-14.30 şi 17.00-19.00, la atelierele pentru copii MOŞTENIRI BRANCOVENEŞTI, organizate în salonul Marin Preda. Coordonator: dr. Nicoleta Zagura.

În Sala Scoarţelor va avea loc sâmbătă, 7 mai, de la ora 15.00, un recital instrumental organizat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială de Arte „Iosif Sava”. Evenimentul va fi prezentat de către doamna profesor Lorena Atomei.

În program lucrări ale compozitorilor: Edvard Grieg, Moritz Moszkowski, Charles Beriot, Johann Sebastian Bach, Georg Goltermann, Franz Schubert, Joseph Haydn, Johann Strauss şi Ludwig van Beethoven.

* Duminică, 08 mai 2022, Fundaţia culturală „Remember Enescu” vă invită la un nou recital, între orele 17.00 – 19.00.

Curtea de Onoare găzduieşte în continuare expoziţia de arte vizuale şi literatură Încă nu e de ajuns, Gabriela Lupu /poezii şi ilustraţii de Lea Fuchs.

Vă aşteptăm la Palat cu universul de aşteptare al unei emoţii intense!

Sursa foto: Facebook Palatele Brancovenesti