25 octombrie 2021

Evenimente la Muzeul ASTRA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 20-25 aprilie 2021, la Muzeul ASTRA vor avea loc următoarele evenimente:

1.Despre albine şi stupi – Animaţii şi activităţi cu specific apicol

Locaţie: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Şcoala din Ticera, monument funcţional în Muzeul ASTRA

Orar – ziua 1 – 3 , între orele 11 şi 15, ziua 4 – 6, între orele 10 şi 16

Această activitate reprezintă o demonstraţie despre stupăritul tradiţional. Se va scoate în evidenţă şi rolul albinelor în satul românesc şi în lumea tradiţională, dar şi pentru gospodăria ţărănească, cât şi pentru ecologie şi biodiversitate.

De marţi până sâmbătă, vom organiza la Muzeul ASTRA o serie de activităţi apicole, în care vom pune în scenă interacţiunea cu echipamentul apicol (ramele, furculiţa de descăpăcit mierea etc) stupul şi nucleii de împerechere. De asemenea, muzeografii vor oferi detalii despre rolul albinelor în viaţa oamenilor şi în istorie, dar şi despre rolul castelor în stup. Se va aprinde afumătorul apicol şi apoi muzeograful le va oferi vizitatorilor explicaţii referitoare la putregai şi despre conurile de brad.

În weekend, va fi organizată o activitate apicolă de mentenanţă, bazată pe însârmarea şi lipirea fagurilor pe ramele apicole cu redresor la sursă de curent (demonstrativ). Se pot repeta, la cererea publicului, activităţile din primele zile ale săptămânii.

2.Sărbătoarea Deltei, ediţia a V-a

Muzeul ASTRA organizează în perioada 22-29 aprilie o serie de activităţi educaţionale de pescuit şi de gastronomie în cadrul evenimentului Comunităţi
în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediţia a V-a.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce şi în acest an în atenţia publicului aspecte de viaţă şi secvenţe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităţilor arhaice, multietnice din Delta Dunării. Astfel, pescarii lipoveni din Delta Dunării vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei aşa cum este Mila 23. Apoi vor pescui cu setca şi vintirele în lacul din Muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele şi pe lacurile din Delta Dunării. Totodată, îi vor învăţa pe cei mici să pescuiască, iar de Florii se va găti peşte în trei locaţii din muzeu. De
asemenea, cuptorul de la gospodăria de pescar Mahmudia va fi pus în funcţiune, realizând-se aici diverse preparate specifice Dobrogei.

3. Bazar de primăvară organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnişor/ Handarbeitskreis Neppendorf.

Data: 24-25 aprilie 2021 sâmbătă & duminică

Interval orar 10:00-16:00 (în ambele zile)

Bazarul de primăvară organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnişor – Handarbeitskreis Neppendorf este găzduit în gospodăria de viticultor sas din Şeica Mică, monument funcţional din Muzeul în aer liber. Bazarul oferă vizitatorilor posibilitatea de a achiziţiona diverse produse realizate manual: broderii, ţesături, piese vestimentare de port specifice saşilor şi landlerilor. Produsele sunt realizate de femei, fie în gospodăria proprie, fie la întâlnirile săptămânale desfăşurate în perioada iernii. Evenimentul se adresează publicului dornic de a achiziţiona obiecte manuale dar şi de a afla informaţii legate de modul în care acestea sunt realizate.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorităţi pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.