8 august 2022

Evenimente organizate cu prilejul Zilei Universale a Iei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Daniela Gîtman, a participat joi, 24 iunie 2021, la vernisajul expoziţiei „Chimonoul întâlneşte ia” şi la masa rotundă „Tradiţii româneşti – Cămaşa cu altiţă”, manifestări culturale prilejuite de Ziua Universală a Iei.

În acest cadru, oficialul MAE a reliefat semnificaţia cămăşii cu altiţă ca element de patrimoniu, ca simbol identitar naţional şi de memorie socială şi a subliniat că promovarea acesteia în plan internaţional reprezintă un demers constant în planul diplomaţiei culturale a României. A exprimat speranţa că marcarea Zilei Universale a Iei constituie deopotrivă un prilej de apropiere pentru românii din afara graniţelor, precum şi o invitaţie pentru tinerele generaţii – de acasă sau din străinătate – de a redescoperi valorile tradiţionale româneşti.

În contextul aniversar al marcării, în acest an, a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, oficialul MAE a exprimat satisfacţia pentru depunerea, în luna martie 2021, a dosarului multinaţional Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova, în vederea înscrierii iei în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii UNESCO. A adresat aprecieri grupului de specialişti din ambele state, care s-au implicat în întocmirea dosarului şi în cercetarea minuţioasă a tematicii, reconfirmând ia drept componentă a identităţii comune, aparţinând în egală măsură României şi Republicii Moldova.

Totodată, secretarul de stat Daniela Gîtman a arătat că ideea centrală a expoziţiei „Chimonoul întâlneşte ia” este aceea de a aduce aproape două state, România şi Japonia, cu o cultură milenară. Deşi îndepărtate geografic, cele două state au în comun, printre multe altele, şi interesul pentru păstrarea fondului folcloric. A subliniat valoarea simbolică a temei expoziţiei româno-nipone, în contextul aniversării a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia, care evidenţiază legătura strânsă de prietenie şi tradiţia schimburilor culturale dintre cele două ţări. A relevat importanţa dialogului interuman în construcţia relaţiilor bilaterale solide dintre state, reflectat în apropierea dintre oameni, cunoaşterea reciprocă şi acceptarea diversităţii culturale ca sursă de dialog şi dezvoltare.

La eveniment au participat, de asemenea, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, precum şi cei doi curatori ai acestei expoziţii inedite, Iulia Gorneanu şi Mihaela Bădin Chilian.

Informaţii suplimentare

Vernisajul expoziţiei „Chimonoul întâlneşte ia” a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte şi ArCuB, în parteneriat cu Ambasada Japoniei la Bucureşti.