Publicat: 28 Noiembrie, 2014 - 13:52
Share

În acest an, reprezentanțele Institutului Cultural Roman din strainatate, in colaborare cu Misiunile diplomatice ale Romaniei din tarile de resedinta, sarbatoresc Ziua Nationala a Romaniei intr-o actiune sincronizata, ampla, de promovare a culturii romane.

Accademia di Romania gazduieste, pe 28 noiembrie, un concert sustinut de duo-ul Clara Cernat (vioara) – Thierry Huillet (pian). La eveniment sunt invitati reprezentanti ai corpului diplomatic, artisti si jurnalisti italieni, reprezentanti ai comunitatii de romani din zona Romei. In program: Henry Wieniawski – Polonaise brillante in Re Major, Camille Saint-Saens – La Danse Macabre, Ion Scarlatescu – Bagatelle, George Enescu – Sarabanda, pentru vioara solo, Thierry Huilett – Doua Colinde, Le Petit Prince, fragmente: Le roi, L’allumeur de réverbères, Le buveur, Le businessman, Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioara si pian, George Gershwin - Rhapsody in Blue.

Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu“ de la Berlin si Ambasada Romaniei de la Berlin propun de Ziua Romaniei un concert sustinut de cvartetul Arcadia si Soprana Mihaela Maxim luni, 1 decembrie 2014, in Sala Mica a Konzerthaus Berlin. In program: Ludwig van Beethoven – Cvartetul de coarde nr. 5 in La major, Op. 18, George Enescu (ar. Adrian Pop) – 7 cantece pe versuri de Clément Marot, Op. 15, Felix Mendelssohn-Bartholdy – Cvartetul de coarde nr. 4 in mi minor, Op. 44. Nr. 2, MWV R30. Soprana Mihaela Maxim va interpreta in prima auditie in Germania, alaturi de cvartetul Arcadia, liedurile compuse de George Enescu (ar. Adrian Pop), 7 cantece pe versuri de Clément Marot, Op. 15.

Institutul Cultural Roman de la Bruxelles, in parteneriat cu Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei, organizeaza o expozitie fotodocumentara care marcheaza Ziua Nationala a Romaniei si centenarul Primului Razboi Mondial, pe 1 decembrie 2014, la Muzeul Regal al Fortelor Armate si Istoriei Militare din Bruxelles, si in perioada 4-24 decembrie 2014, la Departamentul de Afaceri Externe Flamand. Intitulata „Romanii si Marele Razboi“, expozitia cuprinde documente de arhiva, fotografii, documente de presa din perioada 1914-1918, cu texte explicative si legende in franceza si in neerlandeza. Expozitia prezinta fotografii si documente legate de politica externa a Romaniei in preajma izbucnirii Marelui Razboi, Consiliul de Coroana din 21 iulie 1914, momentele semnificative ale anului 1915 si adoptarea neutralitatii, Consiliul de Coroana din 14 august 1916 si intrarea Romaniei in Razboi, perioada beligerantei (1916-1918) si realitatile din Basarabia, Bucovina si Transilvania in timpul Marelui Razboi. Acestea sunt completate de articole din presa vremii (precum extrase din rapoartele ministrului Romaniei la Bruxelles cu referinte din ziarele Le Bruxellois si La Libre Belgique), documente de arhiva, harti, carti postale, afise, telegrame, bancnote in uz din aceea perioada etc. Expozitia fotodocumentara a fost conceputa de ICR Bruxelles in parteneriat cu Muzeul de Istorie Nationala, cu Arhivele Nationale Istorice Centrale si cu Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Parteneri: Muzeul de Istorie Nationala, Arhivele Nationale Istorice Centrale, Universitatea „Babes-Bolyai“, Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei si Departamentul de Afaceri Externe Flamand. 

Institutul Cultural Roman de la Budapesta impreuna cu Ambasada Romaniei la Budapesta a marcat Ziua Nationala a Romaniei prin organizarea spectacolului Suflet romanesc, in regia si interpretarea lui Dan Puric, la RaM Colosseum, pe 24 noiembrie 2014. In deschiderea evenimentului, E.S. dl. Alexandru Victor Micula, ambasadorul Romaniei la Budapesta, a sustinut un discurs. 

Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu“ de la Chisinau in colaborare cu Ambasada Romaniei in Republica Moldova a organizat pe 27 noiembrie 2014, la Sala cu Orga din Chisinau, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, un concert extraordinar de muzica clasica. Evenimentul, devenit traditional pentru publicul meloman din Chisinau, a fost sustinut de Orchestra Nationala de Camera, sub bagheta maestrului Cristian Florea si de reputatul pianist Viniciu Moroianu. Au fost interpretate lucrarile Concertino in stil clasic pentru pian si orchestra de camera de Dinu Lipatti, Jocuri de Sabin Pautza – ambele in premiera la Chisinau; Isbuc (Tarantella) de Martian Negrea; Concertul in Re Major pentru pian si orchestra de Joseph Haydn. 
Totodata, Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu“ la Chisinau in colaborare cu Ambasada Romaniei in Republica Moldova si Muzeul National de Arta al Moldovei organizeaza, in perioada 2 decembrie 2014 – 11 ianuarie 2015 la Muzeul National de Arta al Moldovei, expozitia „Drumul spre inaltare“ a artistului roman Liviu Nedelcu, care va fi prezent la vernisajul de pe 2 decembrie. In parteneriat cu Biblioteca Nationala a Republicii Moldova, ICR Chisinau organizeaza, de asemenea, in perioada 28 noiembrie 2014 – 8 ianuarie 2015, expozitia „Generatia basarabeana a Marii Uniri“, cuprinzand fotografii, marturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Basarabiei cu Romania si despre generatia care a facut posibil cel mai important moment din istoria poporului roman – Unirea de la 1918.

Institutul Cultural Roman „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizeaza, impreuna cu Ambasada Romaniei la Ankara, doua concerte sustinute de formatia „Anton Pann“, pe  1 si 4 decembrie, la Sala de concerte a Universitatii Hacettepe, una dintre cele mai prestigioase universitati din Turcia. Formatia romaneasca vocal-instrumentala de muzica veche „Anton Pann“ si formatia de muzica clasica „Hacettepe Soloists“, din cadrul Conservatorului Universitatii Hacettepe, Ankara, vor concerta impreuna si in cadrul Receptiei Zilei Nationale oferite de Ambasada Romaniei. Formatia romaneasca „Anton Pann“ va interpreta piese de Dimitrie Cantemir, Tamburi Cemil Bey, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, iar formatia turca va prezenta un repertoriu din creatia lui George Enescu si Bela Bartok (dansuri populare romanesti). Pe 5 decembrie, formatia „Anton Pann“ – Constantin Raileanu, Jovan Sofronievski, Alexandru Stoica, Andrei Zamfir, Sabin Penea, Ghassan Bouz si Oana Raileanu – va oferi un concert de colinde la sediul Institutului, eveniment organizat in colaborare cu Asociatia Romana pentru Asistenta si Solidaritate Sociala din Istanbul si Consulatul General al Romaniei la Istanbul.

Institutul Cultural Roman de la Lisabona marcheaza Ziua Nationala a Romaniei cu un dublu concert sustinut de „Consonando Trio“ – Razvan Suma (violoncel), Stefan Horvath (vioara) si Toma Popovici (pian) – , pe 3 decembrie, la Casa da Musica din Porto si pe 5 decembrie la Fundatia Gulbenkian. Programul va cuprinde lucrari de George Enescu ‒ Trio for violin, cello and piano in A minor (1916), Luis de Freitas Branco ‒ Trio for violin, cello and piano, Franz Schubert ‒ Trio no. 2 in E flat major for piano, violin and cello, op. 100. Parteneri: Fundatia Calouste Gulbenkian, Casa Muzicii, Ambasada Romaniei la Lisabona, Consulatul Onorific al Romaniei la Porto.

Institutul Cultural Roman de la Londra intregeste programul de evenimente propus pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei cu spectacolul „Romania din inima ta“ sustinut pe 29 noiembrie 2014 la St. Peter Eaton Square, de naistul Nicolae Voiculet, acompaniat de muzicienii Valentin Cracana, Cotel Istrate, Vlad Victor, Adam Zoltan-Robert si Nicolae Marcel Amarandei. Evenimentul este organizat in colaborare cu Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si se afla sub patronajul E.S. domnului Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie. De asemenea, Institutul Cultural Roman de la Londra gazduieste, pe 4 decembrie 2014, un concert sustinut de soprana Teodora Gheorghiu acompaniata de pianistul Jonathan Aner, in Seria „Concertele Enescu“. Programul va cuprinde lieduri compuse de compozitori romani, colinde, dar si arii celebre. Partener: Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. 

Institutul Cultural Roman de la Madrid, in colaborare cu Primaria din Coslada – departamentul Participación Ciudadana (Participare cetateneasca), prezinta expozitiei „Arhitecti romani creatori de patrimoniu cultural national“, curator: prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman, in perioada 25 noiembrie – 11 decembrie 2014, la Centro Cívico El Cerro din Coslada. Expozitia evidentiaza prin imagini si text parcursul spatiului construit romanesc intre 1869 si 1989, incluzand creatii de referinta din aria Neoromanescului, Art-Deco-ului si Modernismului romanesc. Nume precum Ion Mincu – creatorul stilului Neoromanesc, I.D. Berindei – promotorul tendintelor romantice si Art Nouveau, Horia Creanga si Marcel Iancu – exponentii arhitecturii moderniste, reflecta valoarea istorica, estetica si culturala a acestui patrimoniu arhitectural. Proiectul isi propune sa promoveze arta si valorile culturii romane in randul comunitatii de romani din Spania, contribuind totodata la o mai buna integrare a acesteia prin actiuni culturale. Expozitia a mai fost prezentata la Colegiul Oficial al Arhitectilor din Madrid (COAM) si la Universitatea din Salamanca, cu ocazia inaugurarii lectoratului de limba romana.De asemenea,  in colaborare cu Consulatul Romaniei din Ciudad Real, ICR Madrid organizeaza proiectia filmului Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, in regia lui Catalin Mitulescu, pe 29 noiembrie, la sediul Consulatului. Evenimentul marcheaza atat Ziua Nationala a Romaniei cat si implinirea a 25 de ani de la caderea regimului comunist din Romania. 

Institutul Cultural Roman de la New York celebreaza Ziua Romaniei printr-o serie de patru concerte sustinute de renumitul violonist roman Alexandru Tomescu la New York, Washington DC si Chicago. Turneul nord-american al violonistului Alexandru Tomescu a inceput cu recitalul de la Preston Bradley Hall (Chicago Cultural Center), pe 25 noiembrie, programul cuprinzand lucrari de George Enescu, Johann Sebastian Bach si Niccolò Paganini. Cel de-al doilea concert a avut loc pe 26 noiembrie la Millennium Stage – Kennedy Center, din Washington DC, unde Alexandru Tomescu a interpretat lucrari de George Enescu si Niccolò Paganini. De  Ziua Nationala a Romaniei, pe 1 decembrie, Alexandru Tomescu va concerta in celebra sala de concerte Weill de la Carnegie Hall, prezentand sub titlul Paganini – inger sau demon?, versiunea integrala a Capriciilor. Ultimul concert al seriei va fi sustinut de violonistul roman pe 3 decembrie la sediul O.N.U. din New York, unde vor fi prezenti ambasadori ai tarilor acreditate. 

Institutul Cultural Roman de la Paris propune doua concerte de gala sustinute de pianista Dana Ciocarlie, in cadrul Integralei Schumann, pe 9 si 10 decembrie 2014, in Sala Bizantina a Palatului de Béhague. Evenimentele muzicale au loc in parteneriat cu Ambasada Romaniei in Republica Franceza. Repertoriul Danei Ciocarlie este unul vast, pornind de la Johann Sebastian Bach si cuprinzand creatii ale compozitorilor contemporani, unii dintre acestia dedicandu-i lucrari, precum Edith Canat de Chizy, Karol Beffa, Frédéric Verrières, Jacques Lenot, Helena Winkelman, Laurent Mettraux si Dan Dediu.

Institutul Cultural Roman de la Praga organizeaza, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Republica Ceha, o receptie diplomatica si un recital de chitara clasica sustinut de Trio Zamfirescu (Georgeta, Ionut si Stan Zamfirescu), pe 1 decembrie 2014, la Sala Coloanelor din cadrul Filarmonicii Republicii Cehe – Rudolfinum. De asemenea, impreuna cu Ambasada Romaniei in Republica Slovaca, Institutul Cultural Roman de la Praga organizeaza in Salonul cu oglinzi al Palatului Arhiepiscopului (Primaciálny Palác) din Bratislava, la 2 decembrie 2014, un concert de pian sustinut de pianistul roman Matei Rogoz, care va interpreta lucrari de Enescu, Beethoven si Prokofiev.
In perioada 1-5 decembrie 2014, Palatul Arhiepiscopului (Primaciálny Palác) din Bratislava va gazdui expozitia de pictura semnata Ioan Popei. Parteneri: Ambasada Romaniei in Republica Slovaca, Consiliului Judetean Neamt. 

Institutul Cultural Roman de la Stockholm a marcat Ziua Nationala a Romaniei in capitala Suediei, in data 23 noiembrie 2014, printr-un concert cameral sustinut de prestigiosi muzicieni din Romania, Suedia si Norvegia: violonista Mihaela Martin, violoncelistul Frans Helmerson si violistul Lars Anders Tomter, carora li s-a alaturat pianista bulgara Plamena Mangova. Concertul a avut loc in sala Grünewald a Filarmonicii din Stockholm, iar programul a inclus lucrari de Beethoven, Mendelssohn si Brahms.

Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv propune expozitia de arta plastica, „Romania si Israel in culorile naturii“, dedicata Zilei Nationale a Romaniei, la sediul Institutului, in perioada 1 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015. Lucrarile au fost realizate de membrii asociatiei israeliene „צבע בטבע“ / „Culoare in Natura“ in tabere de creatie pentru realizarea de lucrari en plein air in Israel, Romania si alte tari. Vernisajul va avea loc pe 11 decembrie 2014. Criticul de arta Simona Tanasescu va sustine o prelegere despre arta romaneasca, iar doi studenti de la Sectia Jazz a Conservatorului Israel – Amir Gad (chitara electrica) si Zohar Mokadi (saxofon) – vor sustine un recital.

Institutul Cultural Roman de la Varsovia organizeaza o expozitie de fotografie in aer liber, dedicata Revolutiei Romane, care surprinde instantanee ale miscarii din 1989 in diverse orase romanesti, conceputa ca o succesiune de panouri care vor imbraca gardul exterior al Ambasadei Romaniei. Vernisajul a avut loc pe 27 noiembrie, fiind urmat de o receptie in saloanele Ambasadei.

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia organizeaza, in parteneriat cu Opera Nationala Bucuresti, un recital muzical sustinut de soprana Irina Iordachescu si pianistul Stefan Doniga, pe  29 noiembrie 2014, in Sala Apollinee a Teatrului La Fenice din Venetia. In program sunt incluse piese semnate de George Enescu, George Grigoriu, Remus Georgescu, Tiberiu Brediceanu, George Stephanescu, Giacomo Puccini, Alfredo Catalani, Vicenzo Bellini si Giuseppe Verdi. Parteneri: Opera Nationala Bucuresti si Teatrul La Fenice din Venetia.

De asemenea, reprezentanta de la Venetia organizeaza in perioada 3-20 decembrie 2014, la sediul Institutului, o conferinta si o expozitie multimedia, care marcheaza o dubla aniversare: Ziua Nationala a Romaniei si implinirea a 160 de ani de la nasterea arhitectului Anghel Saligny (1854-1925), una din cele mai semnificative personalitati in domeniul ingineriei si arhitecturii veacului al XIX-lea. Expozitia va cuprinde fotografii inedite apartinand colectiei curatorului, alaturi de alte imagini obtinute de la Arhivele Statului, in cadrul colaborarii cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. Conferinta de prezentare a personalitatii lui Anghel Saligny va fi sustinuta de arh. dr. Irina Baldescu de la Superintendenta Bunurilor Culturale Venetia. 

Totodata, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, luni, 1 decembrie 2014, la Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano din Roma va fi inaugurata expozitia foto-documentara „Romanii si Marele Razboi”. Evenimentul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, Ambasada Romaniei in Italia, Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano din Roma, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Arhivele Nationale ale Romaniei si Universitatea Babes–Bolyai din Cluj-Napoca, in colaborare cu Accademia di Romania din Roma, si beneficiaza de patronajul Regiunii Lazio, al Provinciei Roma si al Primariei orasului Roma.  Expozitia „Romanii si Marele Razboi” reuneste peste 40 de panouri foto-documentare menite sa prezinte publicului implicarea romanilor si a Romaniei in Primului Razboi Mondial, pe baza documentelor de arhiva, a fotografiilor, ilustratiilor contemporane si a documentelor de presa. 

Institutul Cultural Roman de la Viena impreuna cu Ambasada Romaniei la Viena organizeaza trei concerte de colinde sustinute de Corul de camera „Emil Montia“. Corul de camera „Emil Montia“ va concerta pe 29 noiembrie la Primaria orasului Viena, pe 30 noiembrie la Biserica Ortodoxa Romana din Viena si pe 1 decembrie la Ambasada Romaniei de la Viena. Parteneri: Ambasada Romaniei la Viena, revista Apa Vietii si Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad.