Publicat: 20 Mai, 2019 - 10:42
Share

Ediţia a VIII-a a Mogoşoaia ClasicFest, eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Asociaţia Culturală "Pro Valores", se încheie duminică 26 mai 2019.

În Sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoaia, de la ora 17, se vor succeda două recitaluri deosebit de atractive.

De la ora 17 o veţi putea admira pe Eva Garet, copilul minune al pianisticii româneşti, care după succese impresionante pe scene importante şi la competiţii de mare valoare, acum susţine primul său turneu naţional - "Citadele muzicale", ediţia a VIII-a.

După ce a uimit publicul la Palatul Episcopal din Galaţi, după recitalul de duminică 26 mai de la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, Eva Garet îşi va continua turneul după următorul program: Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" din Oneşti (joi 30 mai, ora 18), Ateneul din Tecuci (vineri 31 mai, ora 17), Castelul Peleş din Sinaia (sâmbătă 1 iunie, ora 15) şi Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava (duminică 2 iunie, ora 11), în cadrul Galei Concursului "Lira de aur". La numai numai 13 ani, Eva Garet face un adevărat maraton pianistic, prezentând un program deosebit de dificil, dar şi de atrăgător alcătuit din opusuri de: Bach, Haydn, Liszt, Dohnanyi, Ceaikovski, Scriabin şi Enescu.

Apoi, de la ora 18, sub genericul Jocuri de copii, Maria Indricău şi Anamaria Biaciu-Popa, adică "Les Enharmoniques Piano Duo", vă propun un program foarte antrenant, alcătuit din lucrări pentru pian la 4 mâini ale unor mari creatori francezi: Saint-SaĂŤns, Ravel şi Bizet.

Accesul la cele două concerte se face în baza rezervării biletelor de intrare în muzeu (6 lei), pe adresa:
[email protected].

Toate spectacolele din cadrul Mogoşoaia ClasicFest sunt caritabile, fondurile strânse prin donaţii la manifestările amintite fiind destinate campaniei "Viitorul artei", având ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valoroşi.

Amănunte pe: www.asociatiaprovalores.ro

Eva Garet este un talent deosebit, o foarte tânără pianistă considerată de specialişti un fenomen artistic al pianisticii româneşti. Ea are 13 ani, este elevă a Colegiului Naţional de Muzică "George Enescu", unde studiază cu profesoara Mihaela Zamfirescu. Până acum a câştigat: Trofeul "Lira de aur" - Suceava 2016, premii I la concursurile: "Pro Piano", "Milennium Piano", "Ada Ulubeanu", "Victor Giuleanu", "Tinere talente", la Olimpiadele Naţionale de Muzică, Premiul al II-lea la Jeunesses International Music Competition - 2016.

Un an mai târziu, pianista Eva Garet se numără printre laureaţii primei ediţii a Concursului de Pian "Ricard Vines" de la Lleida, Spania, obţinând Premiul I, după ce obţinuse Trofeul "Dinu Lipatti" al dificilului Concurs "Drumul spre celebritate" de la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia. Acest trofeu obţinut i-a adus patru oportunităţi de afirmare: debutul cu Orchestra de Camera Radio la Sala Radio, într-un concert difuzat în transmisiune directă la Radio România Cultural şi Radio România Muzical, concert cu Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, primul recital la Ateneul Român, în cadrul "Stagiunii de marti seara" şi un recital în cadrul "Mogoşoaia Clasic Fest", ediţia a VII-a.

Anul trecut Eva Garet a obţinut Marele Premiu la Concursul "Pro Piano", a obţinut singurul premiul I la Concursul "Mihaela Ursuleasa" şi a fost singura europeană laureată la Concursul de la Ettlingen (Germania). De curând a obţinut Menţiunea de onoare câştigată la categoria pian a dificilului concurs internaţional Concertino Praga.

Maria Indricău şi Anamaria Biaciu-Popa au format duo-ul "Les Enharmoniques" în anul 2012 şi au devenit o prezenţă activă pe scenele de concert din ţară. În anul 2015 au câştigat Premiul Publicului la Festivalul Muzicii Maghiare, organizat de Institutul Balassi din Bucureşti şi au participat la evenimentele "Bucharest Music & Film Festival" şi "Nocturna Bibliotecilor". Anamaria Biaciu-Popa s-a născut la Oradea în anul 1985 şi a absolvit Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti.

La Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti a studiat la clasa profesoarei Veronica Gaspar. Din anul 2010 susţine recitaluri alături de violoncelistul Eugen-Bogdan Popa, formând Duo Popa. Interpretează fragmente muzicale în filmul "Efectul Genovese", Casa de productie TVR (2013). Pasionată şi de latura ştiinţifică a muzicii, publică studii în volumele colective: "Studii de Muzicologie" (Iaşi 2014-2016) şi "Botoşani, oraş al muzicii europene" (Botoşani, 2015). Maria Indricău, născută în 1976, a absolvit Liceul de muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti şi a urmat apoi studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A susţinut recitaluri în ţară (Bucureşti, Sinaia, Constanţa, Ploieşti, Cluj, Piatra-Neamţ) şi în străinătate la: Stuttgart, Ljubliana în cadrul conferinţei D.A.A.D.(2010) şi la Bad Wildbad în cadrul Festivalului "Clara Schumann"(2011).