29 septembrie 2022

Evenimentele anului organizate de UCIMR

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Din 2008, sfârşitul şi începutul anului cultural este dedicat tradiţiei de a inova prin Concertul de Anul Nou de la Sibiu organizat de UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Sibiu.

Evenimentul, sold-out de fiecare dată, a fost solicitat anul acesta şi în alte două oraşe, Braşov şi Deva, dovedind şi cu acest prilej importanţa unităţii şi cooperării în cultură la nivel instituţional.

„Formatul tematic şi spectacular al Concertului face din acest eveniment unul cu care România se poate mândri în plan internaţional”, a declarat dirijorul italian Gian Luigi Zampieri după succesul celor trei concerte primite cu foarte multă căldură de publicul meloman.

Concertul de Anul Nou de la Sibiu este parte din seria „Anotimpuri VI”, proiect cultural co-finanţat de Primăria Municipiului Sibiu ce se desfăşoară de şase ediţii sub forma unei micro-stagiuni care şi-a propus să surprindă muzical publicul din Sibiu cu fiecare eveniment. Astfel, scenele Filarmonicii de Stat Sibiu găzduiesc, parte din acest proiect, ansambluri camerale care pun accentul pe inovaţie în structură şi mesaj, fie că provin din sfera muzicii de jazz sau a celei clasice.

Festivaluri şi stagiuni de concerte programate în 2022
Cultura renaşte în România datorită promisiunii faţă de public şi artişti şi prin sustenabilitatea parteneriatelor culturale. Muzicieni cu renume internaţional sunt aşteptaţi şi în această vară pe afişele Festivalurilor organizate de UCIMR. The Jazz Cave Festival, ajuns la cea de-a doua ediţie, va reuni şi anul acesta peste 50 de artişti în sala cea mare de la intrarea în Peştera Ialomiţei din Bucegi. Evenimentul, ce beneficiază de o acustică specială redată de cadrul natural, dar şi de proiecţii impresionante, va avea loc în perioada 1 – 3 iulie 2022. Parteneri principali: Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, Asociaţia Turistică Peştera – Padina, Hotel Peştera.

Tinere talente şi artişti consacraţi în plan internaţional se vor regăsi pe aceeaşi scenă şi în cadrul Festivalului internaţional ICon Arts Transilvania. Evenimentul, considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de artă contemporană din Europa de Est, celebrează anul acesta Ediţia cu numărul XX şi totodată numeroase cariere artistice activate în laboratorul de creaţie al Academiei ICon Arts. Evenimentele vor avea loc atât în spaţii de patrimoniu UNESCO din satele cu biserici fortificate precum Biertan, Richiş, cât şi pe scenele Filarmonicii de Stat Sibiu în perioada 23 iulie – 8 august. Nu vor lipsi spectacole în premieră din sfera muzicii clasice, jazz, susţinute de ansambluri noi sau consacrate, prime audiţii absolute, recitaluri de operă, evenimente imersive din aria dansului contemporan, dar şi momente consacrate gastronomiei locale transilvănene.

În continuarea misiunii sale de a promova dezvoltarea scenei de muzică clasică şi jazz din România, UCIMR se va implica activ şi anul acesta în dezvoltarea parteneriatelor culturale de tradiţie, fiind partener al unor evenimente de prestigiu precum Sibiu Opera Festival, Carnavalul Filarmonicii, Festivalul Româno – American, Concerte pe acoperiş organizate de Filarmonica de Stat Sibiu, precum şi al stagiunilor din Braşov organizate de Filarmonica de Stat Braşov, Asociaţia Forums şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, UCIMR fiind susţinător activ al unor proiecte de amploare precum Jazz Bastion care a înregistrat un succes neaşteptat în anul 2021.

Şi în anul 2022 UCIMR va continua să ofere oportunităţi de afirmare pentru tinerii interpreţi din România prin programul „OTA – Oportunităţi la tine acasă”, activ de peste 10 ani, organizând stagiuni în Bucureşti precum „Cartografii sonore” la Muzeul Hărţilor sau „AFI Fan Jazz”. Anul 2022 anunţă proiecte speciale precum cele de anul trecut: Maratonul vaccinării la Biblioteca Naţională a României, ediţii Round Table România, proiecte precum „Scară lăuntrică” dedicat compozitorului Octavian Nemescu, producţii de documentare de scurt-metraj precum Arts District is Here, BRAŞOV Q&Q, evenimente ce promovează dialogul interdisciplinar dintre muzică de cameră, jazz, dans contemporan, dramaturgie, artă multimedia, discurs cultural. În aceeaşi direcţie, unul dintre proiectele care s-au distins anul trecut a fost „Adevăr şi provocare”, format care a adus pe aceeaşi scenă actori şi muzicieni care au lucrat împreună pentru a dezbate teme actuale ale societăţii, pentru al doilea an consecutiv.

„Vom fi la fel de harnici, creativi şi entuziaşti în anul ce tocmai a început fiindcă ştim că sprijinul oferit breslei artiştilor din România contează acum mai mult ca oricând. Ne bucurăm că rolul unei astfel de uniuni de artişti îşi dovedeşte importanţa în societate, prin continuitatea misiunii începute în urmă cu aproape un sfert de secol”, a declarat Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte al UCIMR. „România, spre deosebire de multe ţări europene, beneficiază de existenţa unei uniuni de muzicieni cu peste 10.000 de membri la nivel naţional uniţi de aceeaşi misiune: solidaritate şi promovare a actului artistic autentic.” Viziunea susţinută pentru anul 2022 are nevoie de mai multă implicare din partea comunităţilor, este de părere fondatorul festivalurilor amintite: „Ne dorim să menţinem ritmul ridicat al evenimentelor din Bucureşti şi din plan naţional, iar ca acest lucru să devină posibil în beneficiul publicului şi artiştilor este nevoie de o implicare şi mai mare din partea comunităţilor şi instituţiilor publice şi private.”

Anul cultural 2021, pe scurt
UCIMR a organizat în anul ce tocmai s-a încheiat peste 70 de concerte şi a fost partener în susţinerea altor zeci de evenimente în plan naţional. Totodată, a organizat 11 master classuri unde tinerii au avut parte de burse de studiu şi îndrumare în carieră. În mediul online, arhiva digitală s-a îmbogăţit cu peste 30 de producţii video la calitate HD, însumând documentare de scurt-metraj, înregistrări şi montaje speciale din timpul concertelor, alături de dialoguri pe marginea culturii, mulţumită parteneriatului de durată cu televiziunea culturală online EnjoyTV România. O parte dintre proiecte au putut fi organizate prin câştigarea în competiţie deschisă a finanţărilor oferite de AFCN, Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, Primăria Municipiului Braşov, Consiliul local Dâmboviţa.

Rezultatele acestor eforturi se reflectă şi în cifrele de audienţă online care se ridică la ordinul sutelor de mii de vizualizări obţinute în urma promovării consecvente şi a publicului fidel care urmăreşte proiectele UCIMR şi de peste graniţe.
Dincolo de aportul său în România, UCIMR a menţinut şi în 2021 cooperarea instituţională internaţională prin implicarea în proiecte precum Ziua Naţională a României sărbătorită alături de Orchestra Filarmonicii din Liban, Musica un ponte tra i poppoli – festival de tradiţie dedicat schimbului cultural între tinere talente din zona Mediteranei sau „Travelling”, proiect irlandez de muzică de cameră transmis online.

*** Despre UCIMR
Asociaţia „Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România” este un ONG de utilitate publică aflându-se de 25 de ani în sprijinul interpreţilor români din domeniul muzicii şi al coregrafiei. Prin continuitatea proiectelor sale, UCIMR s-a impus în viaţa culturală în plan naţional promovând atât tinere talente, cât şi muzicieni de vârf, alături de elemente de patrimoniu românesc şi universal.

Dintre cele mai cunoscute proiecte cu frecvenţă anuală: Festivalul ICon Arts Transilvania (ajuns la Ediţia XX), Concertul de Anul Nou de la Sibiu (ajuns la ediţia a 14-a în 2022), The Jazz Cave Festival (Ediţia a II-a), Festivalul Promenadelor Braşovului, Stagiunea „Cartografii sonore”, conferinţele – spectacol Round Table România, AFI Fan Jazz, Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA, Concursul „Drumul spre celebritate”, documentarele de scurt-metraj Arts District is Here, Stagiunile „Sunetul muzicii” şi „Citadela artelor” de la Castelul Peleş, „Pauza de o pătrime” de la Biblioteca Naţională ş.a.

Pe lângă evenimentele multi-anuale, UCIMR dezvoltă în permanenţă proiecte culturale noi pentru a atrage segmente noi de public precum: „100 de ani în 100 de concerte”, „Past Forward”, „Transylvania Live”, „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?”, „Music, a bridge between people” ş.a.

Aflat în permanentă legătură cu instituţii culturale naţionale şi internaţionale, UCIMR este un liant esenţial pe scena culturală din România dintre artişti şi public, prin fiecare demers urmărind să accentueze calitatea actului artistic, oferind în acelaşi timp o scenă inedită pentru artişti.

În condiţii normale, evenimentele organizate şi promovate de UCIMR depăşesc anual cifra de 100 de spectacole, cu minimum 10.000 de spectatori în spaţiile de concerte şi cumulează peste 1.000.000 de vizualizări în mediul online.