30 iunie 2022

Evenimentele culturale cu tema: „COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC, COMPONENTĂ A PATRIMONIULUI CULTURAL UNIVERSAL”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Femeilor Românce din Grecia, Uniunea Elenă din România, Asociaţia Eleno-Română de Prietenie Sfinţii „Constantin şi Elena” din Aspropyrgos, cu sprijinul Organismului pentru Cultură, Sport şi Tineret al Municipiului Atena (Opanda) şi al Ambasadei României la Atena, organizează în perioada 24 – 26 iunie 2022 evenimentele culturale cu tema: „COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC, COMPONENTĂ A PATRIMONIULUI CULTURAL UNIVERSAL”.

Evenimentele vor avea loc în spaţiul expoziţional al Centrului Cultural „Melina” al Primăriei Atenei (www.cityofathens.gr/node/676) şi cuprind o expoziţie dedicată Zilei Mondiale a IEI şi un spectacol de dansuri tradiţionale greceşti susţinut în data de 26 iunie de ansamblu „Kymata” al Uniunii Elene din România, filiala Prahova.

În cea de-a doua zi a manifestărilor, în spaţiul expoziţional din Centrul Cultural „Melina”, considerat un exemplu remarcabil de arhitectură industrială, se va organiza un workshop în limba română cu tema „Costumul popular românesc, parte integrantă a patrimoniului cultural universal”.

Expoziţia este structurată în patru secţiuni: 1. Portul Popular Românesc, Pagină a Istoriei Europene (etnograf Darie Silviu Flocea), 2. „Îngeri Cu Altiţe” – La Blouse Roumaine Ia & Mihaela Laslo’s Art, 3. Icoane pe Sticlă (iconar Georgeta Mariana Ilioniu), 4. Icoane Bizantine (iconar Michalis Arestis).

Ziua Universală a Iei este o iniţiativă a comunităţii La blouse roumaine IA şi a fost marcată pentru prima oară pe 24 Iunie 2013, data fiind aleasă special pentru a coincide cu sărbătoarea creştină a Sfântului Ioan de vară şi cea străveche a Sânzienelor şi Drăgaicei.

Asociaţia Femeilor Românce din Grecia şi Asociaţia Eleno-Română de Prietenie Sfinţii „Constantin şi Elena” din Aspropyrgos s-au alăturat acestei sărbători din anul 2014.

Tema ediţiei aniversare cu numărul 10 din acest an este „APRECIERE şi RECUNOAŞTERE”, fiind dedicată unui amplu proiect educaţional, cât şi tuturor celor care au contribuit de la început şi până azi la succesul acestei mişcări culturale unice, născută sub semnul frumosului, al creativităţii şi iubirii de locurile în care ne-am născut sau de care suntem legaţi sufleteşte. Tradiţia e vie, povestea merge mai departe.